Situacija u Željezari vrlo teška, u Solar gradnji najavljeni otkazi

Autor: Poslovni dnevnik , 11. siječanj 2024. u 06:03
Foto: SHUTTERSTOCK

Očekuje se negativan poslovni rezultat koji će nadmašiti najpesimističnija očekivanja.

Izvršna direktorica EPCG Željezare Nikšić Nevenka Janković tvrdi da je situacija u Željezari “izuzetno teška” i da se na kraju 2023. godine očekuje negativan poslovni rezultat koji će, prema njenim riječima, biti znatno lošiji od “najpesimističnijih očekivanja”.

“To dovoljno govori o stanju ove tvrtke. Poznato mi je da su neposredno nakon Nove godine blokirani računi ove tvrtke kod nekih dobavljača. Na temelju svih ovih podataka možete zaključiti da je tvornica u zabrinjavajućem stanju”, rekla je Janković na ovotjednoj konferenciji za novinare.

Bolni rezovi

Direktorica Solar gradnje najavila sistematizaciju radnih mjesta, kao i smanjenje broja radnika za oko 30 posto.

Detaljne analize
Kako je naglasila, potrebno je napraviti niz analiza rezultata poslovanja svih funkcionalnih cjelina u Željezari, kao i “što je glavni uzrok” tako lošeg stanja.

“Osnovni koncept poslovanja bit će da svaka poslovna jedinica ostvaruje prihod koji će biti dovoljan za njezinu samoodrživost”, rekla je Janković. Govoreći o natječaju za ravnateljicu, Janković je rekla da se prijavila sa svom potrebnom dokumentacijom te da je postupak izbora bio transparentan.

“Jedina sam od svih kandidata samoinicijativno dostavila plan razvoja Željezare u naredne četiri godine, s jasno definiranim smjernicama budućeg poslovanja i razvoja kompanije”, zaključila je Janković. Prema riječima ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića, situacija s tvrtkom Solar gradnja nije dobra, no naći će se izlaz iz teške situacije.

Nakon obilaska tvrtke i razgovora s direktoricom Valerijom Saveljić rekao je da Solar gradnja ima dug od oko dva milijuna eura, kao i veći broj zaposlenih od potrebnog te da je od direktorice tražio da objasni svoju viziju oporavak poduzeća.

Istaknuo je da je direktorica Solar gradnje najavila sistematizaciju radnih mjesta, kao i smanjenje broja radnika za oko 30 posto, kao i da je spremna uhvatiti se u koštac s problemima.

150

radnika već je prošle godine napustilo Solar gradnju

“Događale su se brojne, kako bih rekao, kompromitirajuće stvari, kako za Elektroprivredu, tako i za Solar gradnju, pa sam iz prve ruke i na licu mjesta želio doznati o čemu se radi. Da vidimo kakva je perspektiva te tvrtke, je li ta tvrtka na dobrom putu. Situacija nije dobra, postoji nešto više od dva milijuna duga, odnosno negativna bilanca te tvrtke.

Zamolio sam Saveljić da iznese svoju viziju razvoja kolektiva, kada crnogorska javnost, a prije svega Vlada Crne Gore, može očekivati ​​da kompanija dođe, narodski rečeno, na zelenu granu, tj. kada bi mogli očekivati ​​neke bolje i pozitivnije rezultate”, rekao je Mujović.

Istaknuo je kako mu je ravnateljica rekla da korijen problema seže još u razdoblje dok ona nije bila ravnateljica.

EPCG na udaru
“Za veliki dio problema okrivila je menadžment Elektroprivrede Crne Gore. Također je okrivila neadekvatnost i neažurnost u nabavi solarnih panela i invertera, koji su neophodni za proces rada i uspješno funkcioniranje te kompanije.

Također smo vidjeli i upoznali se s činjenicom da svaki dan postoji zastoj, odnosno nerad te tvrtke stvara veliki minus, što u konačnici rezultira ovim kumulativnim gubitkom od preko dva milijuna eura. Jednostavno smo došli do zaključka da se nešto radikalno mora mijenjati”, kazao je Mujović.

Dodao je kako tvrtka mora imati dugoročnu perspektivu, a ne samo bazirati se na projektima vezanim uz solarne panele, poput projekta Solari 5000+, koliko god on bio dobar i uspješan, te koji su dodatni poslovi koje tvrtka može uključiti, kako bi povećala svoju profitabilnost. 

Komentirajte prvi

New Report

Close