Fed: ‘Tržišta preuranila s očekivanjima o snižavanju kamatnih stopa u ožujku’

Autor: Poslovni dnevnik , 19. prosinac 2023. u 11:51
Dužnosnici američke središnje banke ponovno pokušavaju smiriti pretjerani optimizam financijskih tržišta/REUTERS

Predsjednica Cleveland Feda Loretta Mester odbacila je oklade da će se središnja banka naglo okrenuti rezanju kamatnih stopa.

Visoka dužnosnica američkih Federalnih rezervi upozorila je da su financijska tržišta malo preuranjeno počela planirati smanjenje kamatnih stopa iduće godine. Najnoviji je to pokušaj središnje banke SAD-a živahnost ulagača koja je potaknula globalni rast dionica i obveznica, piše Financial Times.

Loretta Mester, predsjednica Cleveland Feda i članica s pravom glasa u Saveznom odboru za otvoreno tržište sljedeće godine (FOMC), odbacila je očekivanja tržišta da će se središnja banka naglo okrenuti rezanju kamatnih stopa sada kada je uvjerenija da je podigla svoju referentnu kamatnu stopu dovoljno visoko da inflaciju stavi pod kontrolu.

Mesterini komentari u skladu s ranijim opaskama dvojice drugih članova FOMC-a s pravom glasa 2024., Johna Williamsa iz New York Feda i Raphaela Bostica iz Atlante, da sniženja stopa – nisu neizbježna.

“Sljedeća faza nije kada smanjiti stope, iako tržišta to očekuju. Radi se o tome koliko dugo monetarna politika mora ostati restriktivna da bismo bili sigurni da je inflacija na održivom i pravovremenom putu natrag na 2 posto”, rekla je Mester u intervjuu FT-u.

Neće predugo čekati

Mester je rekla da dužnosnici središnje banke neće predugo čekati da snize kamatne stope i time uzrokovati pretjerane gubitke radnih mjesta.

Nestrpljivi ulagači
“Tržišta su malo uranila. Skočili su na završni dio, koji glasi ‘brzo ćemo se normalizirati’, no ja to ne vidim”, rekla je. Od zadnjeg sastanka Feda u ovoj godini, prošlog tjedna, trgovci na terminskim tržištima povećali su oklade da će središnja banka sniziti svoju referentnu kamatnu stopu već u ožujku i na kraju je smanjiti tijekom sljedeće godine na oko ispod četiri posto od trenutnog 22-godišnjeg maksimuma od 5,25 do 5,5 posto. Katalizator je bila poruka predsjednika Jaya Powella, koji je samopouzdano govorio o Fed- ovoj kontroli inflacije, ali i priznao da je i unutar Feda započela rasprava o smanjenju stopa.

Nove projekcije iz prošlog tjedna pokazale su da većina kreatora politike podržava smanjenje stope saveznih fondova za 0,75 postotnih bodova u 2024. i jedan puni postotni bod u 2025. prije nego što se referentna stopa spusti ispod praga od tri posto godinu kasnije.

‘Vidljiv napredak’ u inflaciji
Predsjednica Feda Clevelanda rekla je FT-u da je bila među dužnosnicima koji su predvidjeli tri smanjenja kamata u 2024. s obzirom na predviđanja u umjerenom usporavanju inflacije i blagom rastu nezaposlenosti, što za nju predstavlja meko slijetanje. Takvo okruženje zahtijevalo bi od Federalnih rezervi da počnu “normalizirati politiku i s vremenom je vratiti na neutralniji stav”.

Mester je rekla da dužnosnici središnje banke neće predugo čekati da snize kamatne stope i uzrokujući gubitke radnih mjesta. “Nećemo se zadovoljiti s inflacijom koja je iznad cilja, ali nećemo ignorirati dio mandata koji se odnosi na maksimalno zapošljavanje.

Uravnoteženje tih rizika bit će važno”, rekla je. Dosad je došlo do “vidljivog napretka” u inflaciji bez oštrog skoka stope nezaposlenosti, koja se još uvijek kreće ispod 4 posto. No, Mester je upozorila da se ne “zaključuje ono što smo vidjeli u prvom dijelu smanjenja inflacije. Dinamika na tržištima rada mogla bi se promijeniti”.

Komentirajte prvi

New Report

Close