Italija se i formalno povlači iz kineske inicijative Pojas i put

Autor: Poslovni dnevnik , 12. prosinac 2023. u 23:00
Talijanska premijerka Georgia Meloni mjesecima je utirala put formalnom izlasku iz inicijative Pojas i put/Reuters

Službeni Rim ipak je odlučan odnose s Pekingom ostaviti uzajamno korisnima.

Italija je formalno obavijestila Peking da se povlači iz inicijative predsjednika Xi Jinpinga ‘Pojas i put’, okončavši višemjesečna nagađanja o odnosu koji je iritirao zapadne saveznike Rima.

Premijerka Giorgia Meloni, koja je ranije sudjelovanje Rima u toj inicijativi nazivala pogreškom, javno je potvrdila da njezina desna vlada razmatra povlačenje, ali uz istovremenu potvrdu svoje odlučnosti da ostavi odnose s Pekingom “uzajamno korisnim”, piše Financial Times.

Visoki talijanski dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, potvrdio je da je Rim službeno obavijestio Peking o svojoj namjeri da se povuče iz sporazuma, koji bi inače bio automatski obnovljen na još pet godina početkom 2024. Ured premijerke odbio je komentirati najave.

5

godina bio bi automatski produljen sporazum početkom siječnja

Užasnuti saveznici
Odluka Rima iz 2019. da se pridruži kineskom ambicioznom planu ulaganja u međunarodnu trgovinu i infrastrukturu užasnula je zapadne saveznike jer je Italija bila jedina od velikih ekonomija G7 koja je to učinila. Stefano Stefanini, bivši talijanski veleposlanik pri NATO-u, rekao je da je talijanska vlada u to vrijeme, predvođena koalicijom populističkog Pokreta pet zvijezda i desničarske Lige Mattea Salvinija, “podcijenila geopolitičku važnost inicijative”.

“Mislili su da bi se Italija mogla izvući s prilagodbom Kini unatoč tome što je jedina zemlja G7 koja je to učinila”, rekao je Stefanini. Napomenuo je da je daljnje sudjelovanje Italije u inicijativi sada neodrživo, s obzirom na pogoršane odnose Pekinga s jedne strane te Washingtona i EU s druge strane, a sve u okviru napora Zapada da smanji ovisnost o Kini.

Jedina među G7 državama

Odluka Rima iz 2019. da se pridruži kineskom planu ulaganja u međunarodnu trgovinu i infrastrukturu užasnula je zapadne saveznike.

“Sada postoji službena politika G7 koja se zove smanjenje rizika. SAD je jasno stavio do znanja sadašnjoj talijanskoj vladi da je sudjelovanje nekompatibilno s talijanskim položajem u G7”, rekao je.

Talijanska vlada bila je nestrpljiva da pronađe način da se elegantno povuče iz plana bez izazivanja oštre odmazde Pekinga. Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani putovao je ranije ove godine u Peking na razgovore, dok se Meloni sastala s kineskim premijerom Li Qiangom na marginama summita G20 u New Delhiju u rujnu.

Na tiskovnoj konferenciji nakon tog sastanka Meloni je naglasila želju Italije da održi snažne veze s Kinom, iako je signalizirala mogućnost izlaska Italije iz inicijative.”Pitanje je kako osigurati partnerstvo koje može biti obostrano korisno bez obzira na izbore koje donesemo”, rekla je.

Šteta talijanskim tvrtkama
No, Michele Geraci, koji je kao podtajnik u talijanskom ministarstvu gospodarskog razvoja 2019. zagovarao pridruživanje Italije ‘Pojasu i putu’, žestoko je kritizirao povlačenje Melonijine vlade.

“Nema prednosti u izlasku. To je odluka koja će naštetiti talijanskim tvrtkama kojima je potrebna zaštita vlade da bi poslovale diljem svijeta. Očekujem da će naš izvoz dosta stradati. Reakcija kineskih potrošača bit će oštra protiv luksuznih proizvoda proizvedenih u Italiji”, rekao je Geraci.

Komentirajte prvi

New Report

Close