Devot i Aircash u vrhu, Lumen Spei 7. na listi tvrtki koje treba pratiti

Autor: Josipa Ban , 30. studeni 2023. u 19:00
Martin Morava, osnivač i direktor Devota, četvrte najbrže rastuće tehnološke tvrtke Srednje Europe/PD

Rast prihoda od oko 3000% pogurao hrvatske tech-tvrtke na Deloitteovu natječaju.

Hrvatske tvrtke Devōt i Aircash, s rastom prihoda od 3323% i 2819%, ušle su u Top 10 natječaja Deloittea najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe.

Devōt se plasirao na visoko 4. mjesto, a Aircash na 7. Na listi 50 najbrže rastućih pridružili su im se i HiveTech, koji se smjestio na 29. poziciji s rastom od 925%, Luminum ICT, koji je na 31. mjestu s rastom od 898% i Orqa koja se s rastom od 721% smjestila na 41. poziciji.

Najvažnije mjerilo
Ukupno je dakle, pet domaćih kompanija ušlo u glavnu kategoriju “Technology Fast 50”. Jedna tvrtka Lumen Spei, pak plasirala se u kategoriji kompanija na koje treba obratiti pozornost “Companies to Watch”, gdje se smjestila na 7. mjestu s rastom od 611 posto. U trećoj, posebnoj kategoriji, Zvijezde pozitivnog utjecaja, koja je pokrenuta prije tri godine, predstavljene su tri hrvatske tvrtke – SeekandHit, Notch i Cinnamon.

Zvijezde pozitivnog utjecaja

U posebnoj kategoriji, Zvijezde pozitivnog utjecaja, koja je pokrenuta prije tri godine, predstavljene su tri hrvatske tvrtke – SeekandHit, Notch i Cinnamon.

Ove se godine na natječaj Deloittea prijavilo gotovo 400 tvrtki iz 16 zemalja Srednje Europe. Iz Hrvatske je stiglo 24 prijava. Statistika govori da su tvrtke iz 7 država ostvarile plasman na glavnom natječaju.

Najuspješnije su Poljska i Češka s po 18 tvrtki, Hrvatska s 5, Slovačka 4, Rumunjska 3, te Bugarska i Srbija sa po jednom plasiranom tvrtkom. Prosječna stopa rasta nešto je niža nego u prethodne dvije godine te iznosi 1502%. Ta se stopa temelji na prihodima koje su tvrtke ostvarile između 2019. i 2022., a koje su obilježene globalnom pandemijom i značajnim geopolitičkim napetostima.

Kao i u prethodnim godinama, softverske tvrtke dominiraju rangiranjem s 31 plasmana. Četiri sektora (hardver, tehnologija zaštite okoliša, fintech i mediji i zabava) svaki imaju po četiri predstavnika, dok se zdravstvo i životne znanosti pojavljuju s dva plasmana. No, sve četiri plasirane tvrtke iz sektora fintech nalaze se među prvih 12, uključujući prvo i treće mjesto.

“Rangiranje 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki široko je priznato kao najvažnije i vjerodostojno mjerilo inovacija i tehnološke izvrsnosti u Srednjoj Europi”, ističe Natko Sertić, glavni partner za poreze u CE South regiji i voditelj Fast 50 programa u Hrvatskoj.

Slovaci gledaju u svemir
Važno je istaknuti kategoriju “Companies to Watch” koja označava postignuća mladih tvrtki koje su osnovane nedavno i nisu se mogle kvalificirati u glavno Fast 50 rangiranje.

Pobjednik u toj kategoriji ove godine je slovačka softverska tvrtka 3IPK, osnovana 2019., čija rješenja temeljena na blockchainu omogućuju klijentima u industriji svemira, zrakoplovstva i obrane da osiguraju autentičnost podataka, uključujući slikovni materijal sa satelita za promatranje Zemlje.

Komentirajte prvi

New Report

Close