Brodarima oštar pad vozarina i višak kapaciteta prepolovili prihode

Autor: Ana Blašković , 26. studeni 2023. u 22:00
Brodare su ove godine pogodili globalno usporavanje i stabilizacija lučkog prometa/Shutterstock

U 2024. potražnja bi trebala porasti četiri posto, a kapaciteti šest posto.

Transportni kapaciteti nadmašit će u idućoj godini potražnju za uslugama kontejnerskog prijevoza, upozorio je njemački brodar Hapag-Lloyd, nakon oštrog pada prihoda i dobiti u razdoblju od siječnja do rujna ove godine. Izvršni direktor Rolf Habben Jansen očekuje prigušenu potražnju i u 2024. koja će se poklopiti s većom ponudom transportnih kapaciteta i rezultirati cjenovnim pritiscima.

Svjetska potražnja pala je već lani, za četiri posto, a u Hapag-Lloydu očekuju gotovo isti postotni pad i u ovoj godini. Istodobno, transportni kapaciteti porasli su za četiri posto lani, a u ovoj godini trebali bi zabilježiti gotovo dvostruko snažniji rast, procjene su Hapaga.

Pune ruke posla
U 2024. potražnja bi se trebala oporaviti, uz prognoziranu stopu rasta od četiri posto uz prognozirani 6-postotni rast ponude transportnih kapaciteta.

Pad vozarina za 45 posto

Vozarine su pale 45 posto u devet mjeseci na 1604 dolara po TEU-u, čime su se prihodi smanjili za 46 posto na 14,1 milijardu eura.

Ponuda će nadmašiti potražnju do početka iduće godine, pa će prijevoznici morati “aktivno upravljati” troškovima, naglasio je Jansen. U razdoblju od siječnja do rujna prosječna vozarina iznosila je po procjeni Hapag-Lloyda 1472 eura po standardnom kontejneru od 20 stopa (TEU), gotovo upola niže nego lani. Vozarine su pale više od očekivanja zbog manjka potražnje.

Pad vozarina odražava i visoku poredbenu osnovicu u vrijeme pandemije kada su prijevoznici imali pune ruke posla i jedva su držali korak s potražnjom. Niže vozarine gotovo su prepolovile prihod njemačkog brodara u prvih devet ovogodišnjih mjeseci, a dobit se smanjila 77 posto, na 3,2 milijarde eura. Kompanija je na niže korigirala svoje prognoze zarade za cijelu godinu.

Nakon pandemije je pomorska industrija procvjetala na krilima oporavka globalne trgovine, ali i skoka cijena uslijed logističkih poremećaja. Ove godine, globalno usporavanje i stabilizacija lučkog prometa doveli su do oštrog pada vozarina, što je naštetilo i konkurentu Maersku.

“Trenutno je sve pod pritiskom. Vozarine u nekim segmentima su na razini na kojoj ne možete profitabilno upravljati brodovima”, rekao je izvršni direktor Rolf Habben Jansen u intervjuu Reutersu. Zarada prije kamata i poreza (EBIT) sada se procjenjuje u rasponu između 2,2 do 3,1 milijarde eura, što je pad od 2 do 4 milijarde eura koliko je ranije navedeno. Očekuje se da će EBITDA biti u rasponu od 4,1 do 5 milijardi eura u odnosu na prethodni raspon od 4 do 6 milijardi eura.

Doza olakšanja
Prognoze su ostale neizvjesne zbog geopolitičkih sukoba, inflatornog pritiska i visokih razina zaliha kupaca, priopćila je tvrtka. Obim transporta ostao je gotovo na istoj razini s prošlogodišnjim, na 8,9 milijuna jedinica ekvivalenta dvadeset stopa (TEU), što je povećanje od gotovo 5 posto na godišnjoj razini u trećem tromjesečju.

Dozu olakšanja donijele su niže cijene goriva zbog nižih cijena goriva za brodarstvo, koje su se smanjila 19 posto, na prosječnih 611 USD po toni u devet mjeseci.

Vozarine su pale 45 posto u devet mjeseci na 1604 dolara po TEU-u, čime su se prihodi smanjili za 46 posto na 14,1 milijardu eura. Habben Jansen ističe da tvrtka ne očekuje kratkoročni oporavak cijena zbog čega je ukinuto nekoliko usluga na ključnim rutama.

Za razliku od Maerska koji planira ukinuti 10.000 radnih mjesta, Hapag-Lloyd ne planira smanjivati radnu snagu, a zapošljava ukupno 13.500 zaposlenih diljem svijeta, zaključuje Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close