Unatoč štetama, Adris grupa na 103 milijuna eura dobiti

Autor: Jolanda Rak Šajn , 26. listopad 2023. u 21:59
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

I ukupan prihod i onaj od prodaje robe i usluga 15% veći nego lani.

Adris grupa u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila 103 milijuna eura neto dobiti, 8% više nego u istom razdoblju lani. Ukupan prihod iznosio je 815 milijuna eura, što je rast od 15%, dok je prihod od prodaje robe i usluga dosegnuo 770 milijuna eura i također je veći za 15%, priopćili su jučer iz Adrisa. Predsjednik Uprave Marko Remenar kaže kako su ostvarili rast svih ključnih pokazatelja poslovanja.

Više od 140 MW

“Unatoč štetama od ljetnog nevremena koje su značajno utjecale na dobit Croatia osiguranja u trećem kvartalu, snažan rast profitabilnosti turizma, uz standardno dobar Cromaris, doprinijeli su rastu konsolidirane neto dobiti Grupe u odnosu na isto razdoblje lani, premašivši 100 milijuna eura. Takvi rezultati koje kontinuirano ostvarujemo, usprkos sistemskim krizama koje nas prate već godinama, te snažna Adrisova financijska pozicija, uz potrebu za daljnjom diverzifikacijom poslovanja, omogućili su nam značajan iskorak i u područje energetike, dodatno otvarajući perspektivu Grupe. Partnerstvo kojim smo osigurali izgradnju vlastitih elektrana OIE instalirane snage veće od 140 MW, materijalno će doprinijeti jačanju poslovanja i rezultata Adrisa od 2025., kada elektrane počnu proizvoditi. Ovaj posao pozicionira Adris na regionalnu mapu energetskih igrača s daljnjom perspektivom jačanja održivosti Grupe u cjelini, ali i rasta i razvoja i u tom poslu zasebno”, istaknuo je Remenar.

Turistički segment ostvario je u devet mjeseci prihode od prodaje u iznosu od 274 milijuna eura, 18% više nego u istom razdoblju lani, odnosno 33% više nego 2019. EBIT je iznosio 78 milijuna eura, a neto dobit 75 milijuna, što je rast od 22%. Planirana ulaganja u turističkom dijelu Grupe u ovoj godini iznose gotovo 100 milijuna eura, najviše u kampove u Istri te hotele Zonar u Zagrebu i Marjan u Splitu. Konsolidirani prihod od prodaje osiguranja, uključujući i regionalne podružnice, iznosio je 348 milijuna eura, 11% više, a konsolidirana neto dobit od 31,2 milijuna eura manja je za 27%.

Cromarisov rast 4%

Cromaris je ostvario prihod od prodaje od 80 milijuna eura, 4% više u usporedbi s istim razdobljem lani. Ostvarena je količinska prodaja od 10.326 tone ekvivalenta svježe ribe, od čega najveći udio, čak 87%, na inozemnom tržištu – najviše u Austriji i Francuskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close