Svake godine, ljudi diljem svijeta pojedu više od 100 milijardi banana, uglavnom vrste poznate kao Cavendish. Međutim, ta situacija možda neće potrajati još dugo. Prijeti ozbiljna opasnost od gljivične bolesti koja bi mogla potpuno uništiti Cavendish banane. Neki znanstvenici zagovaraju genetsko modificiranje ove voćke kako bi postala otpornija na bolest, dok drugi smatraju da je najbolje rješenje potpuna promjena načina uzgoja banana te prestanak fokusiranja samo na jednu vrstu voća, prenosi Science Alert.
Iako postoji preko 1.000 različitih vrsta banana, oko 47% onih koje ljudi konzumiraju su Cavendish banane (Musa acuminata). Cavendish dominira globalnim tržištem banana iz nekoliko razloga. Prvo, otporna je na neke od najopasnijih bolesti koje pogađaju banane. Drugo, ima dugi rok trajanja. Treće, farmeri obično mogu uzgajati veću količinu Cavendish banana na istoj površini zemlje u usporedbi s drugim sortama.
“Zbog svih ovih razloga, Cavendish postaje vrlo praktičan proizvod”, izjavio je novinar Dan Koeppel, autor knjige “Banana: Sudbina voća koje je promijenilo svijet”.
Međutim, Cavendish je ozbiljno ugrožen od strane gljivične bolesti poznate kao Panama Disease (Fusarium wilt) tropical race 4. Infekcija TR4 započinje u korijenju banana, a zatim se širi, ometajući sposobnost biljke da apsorbira vodu ili obavlja fotosintezu. Na kraju, biljka ugiba. Slična sudbina zadesila je drugu popularnu sortu banana, poznatu kao Gros Michel.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu