Odlične vijesti za potrošače: Mijenjaju se 40 godina stara pravila, ovo su glavne novosti

Autor: Poslovni.hr , 10. listopad 2023. u 08:41
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Sada će potrošač samo trebati dokazati nastalu štetu i neispravnost proizvoda.

Na zajedničkoj sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) i Odbora za pravna pitanja (JURI) usvojeno je zakonodavno izvješće o novoj Direktivi o odgovornosti za neispravne proizvode, piše N1.

Tomislav Sokol, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i član Odbora IMCO, sudjelovao je na toj sjednici. Nakon glasovanja, Sokol je izrazio podršku donošenju zakonodavnog izvješća i izrazio nadu da će pregovori s državama članicama biti brzi i učinkoviti te da će potrošači uskoro dobiti nova pravila koja uređuju odgovornost za neispravne proizvode.

“Ovo glasovanje ima iznimnu važnost za potrošače jer mijenjamo pravila koja su stara gotovo četrdeset godina. Česte su štete koje potrošači trpe zbog neispravnosti proizvoda, a postojeća pravila su zastarjela i neadekvatna. Novim pravilima određujemo da će proizvođač odgovarati za štetu koju potrošač pretrpi zbog, primjerice, neispravnosti softvera, bez obzira na krivnju.

Sada će potrošač samo trebati dokazati nastalu štetu i neispravnost proizvoda. Posebno važno, po novim pravilima, potrošači će moći tražiti naknadu štete za iznose manje od 500 eura, što do sada nije bilo moguće. Također, raduje me što će potrošači moći ostvariti naknadu štete zbog oštećenja psihičkog zdravlja uzrokovanog neispravnim proizvodima”, izjavio je Sokol.

Nakon što je Europski parlament izglasao nova pravila o odgovornosti za neispravne proizvode na sjednici parlamentarnih odbora, očekuje se da će ova pravila biti raspravljena na plenarnoj sjednici. Planira se da nova pravila počnu vrijediti već iduće godine, ovisno o ishodu pregovora između Europskog parlamenta i država članica.

Komentirajte prvi

New Report

Close