EPCG traži partnera za pokretanje proizvodnje u Čeličani

Autor: Poslovni dnevnik , 06. listopad 2023. u 07:04
Foto: Shutterstock

Razlog su stroga pravila dodjele državnih potpora, zaključeno je na ovotjednoj sjednici UO.

Pokretanje proizvodnje u bivšim pogonima Čeličani i Kovačnica nikšićke Željezare više neće biti pod okriljem državne Elektroprivrede (EPCG), koja je upravljala tvornicom posljednjih osam mjeseci, već će za to tražiti partnera. rade putem javnog poziva, saznaju Vijesti.

Razlog su stroga pravila dodjele državnih potpora. To je jedan od zaključaka sa sjednice Upravnog odbora državne energetske kompanije EPCG održane u srijedu, saznaju Vijesti.

Angažirani radnici
Istovremeno, novinaru Vijesti koji je dva dana ranije posjetio Željezaru rečeno je da su svi radnici angažirani na raznim poslovima. Prilikom osnivanja EPCG Željezara sredinom veljače, nakon što je EPCG kupila imovinu bivše tvornice od turske Tosyali grupe – Toscelik za 20 milijuna eura, u osnivački kapital ušao je iznos od 2,15 milijuna eura, a od tada nova kompanija je ostvarila prihod od oko milijun EUR od prodaje starog željeza i ostalih prihoda.

Izdaci za plaće blizu 400 radnika kreću se oko milijun eura. Dodatno vrijeme izgubit ćemo u procesu traženja partnera za pokretanje proizvodnje. Poslovnim planom Željezare početak proizvodnje planiran je za rujan ove godine.

“Na sjednici je razmatrana dokumentacija Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZK) koja je donijela rješenje prema kojem se ne može dati 6,5 milijuna za pokretanje proizvodnje u Željezari dok se ne utvrdi je li kupnja Željezara za 20 milijuna kršila je Zakon o dodjeli državnih potpora.

6,5

milijuna eura potrebno je za pokretanje proizvodnje čelika

Upravni odbor odlučio je napraviti diskontinuitet u odnosu na ono što je radio bivši vlasnik Željezare Toščelik, a to je proizvodnja u pogonima tvornice uz državne potpore. Dakle, pomoći države, odnosno EPCG kao vlasnika, nema”, rekao je izvor Vijesti iz državne energetske kompanije.

Sljedeći potez koji će Upravni odbor EPCG napraviti, prema izvoru Vijesti, je traženje privatnog partnera koji će pokrenuti proizvodnju u Željezari.

“Partner može biti iz inozemstva – privatnik ili državna tvrtka”, rekao je izvor Vijesti, dodajući da se UO slaže sa stavom AZK, ali da je Agencija trebala biti malo brža u svojim odlukama.

Otkako je Elektroprivreda prije osam mjeseci preuzela imovinu bivše Željezare, zaposleno je 380 radnika, pokrenuta je proizvodnja u objektima građevinske i PVC bravarije, prva solarna elektrana na krovu izgrađena je i čeka puštanje u rad, restoran je otvoren, nekoliko je hala zakupljeno, no za pokretanje nekadašnje osnovne djelatnosti proizvodnje čelika potrebno je 6,5 milijuna eura i integrirana licenca.

Na objektu koji će po završetku rekonstrukcije biti upravna zgrada tvrtke Solari, djelatnici postavljaju PVC stolariju koju su sami izradili. Oko 70 radnika angažirano je u tri radionice, strojarskoj, elektro i konstrukcijskoj.

Objašnjavaju da rade na izgradnji konstrukcija za postavljanje solarnih panela na zemlju. Na terenu pokazuju prostor na kojem će se graditi solarna elektrana, ali i 65 tona kutija materijala koje režu i bojaju, a izradili su i šablonu za konstrukcije, kažu.

Objedinjena dozvola
Predsjednik Upravnog odbora Željezare Maksim Vučinić rekao je Vijestima da su Agenciji za zaštitu okoliša poslali dio dokumentacije za ishođenje objedinjene dozvole.

“Radni timovi Željezare pripremili su kompletnu dokumentaciju sukladno važećim procedurama i Zakonu o industrijskim emisijama, a dio dokumentacije je poslan na pregled i odobrenje Agenciji za zaštitu okoliša. Na tu dokumentaciju potrebno je dobiti suglasnost Agencije, kako bi se išlo u daljnju proceduru i dostavljanje ostale dokumentacije”, rekao je Vučinić.

Komentirajte prvi

New Report

Close