Međutim, ugostitelji su na vrijeme prepoznali ovaj problem. U prošlogodišnjoj anketi Udruge ugostitelja i hotelijera – Dehoge 44 posto tvrtki izjavilo je da ponovno više obučavaju mlade radnika te je broj polaznika porastao za oko 11 posto, prenosi Fenix magazin.
Fleksibilniji modeli radnog vremena i bolja organizacija na popisu su obaveza u 38 odnosno 34 posto tvrtki.
Veće su plaće veće, što nešto više od polovice želi platiti. U ugostiteljstvu je zarada još uvijek niska.
Bruto godišnja zarada u ugostiteljstvu iznosila je u prosjeku nešto manje od 27.000 eura u 2021. godini
Za usporedbu: Osoba koja radi za 12 eura po satu zarađuje 23.800 eura godišnje na punom radnom vremenu. “3.000 eura mjesečno mora biti minimum za kvalificirane radnike u budućnosti”, kažu iz Sindikata radnika u ugostiteljstvu. No, teško da to može postići jer samo rijetke tvrtke u ugostiteljstvu imaju kolektivni ugovor.
Prošle je godine samo 20 posto restorana i hotela diljem zemlje bilo vezano za kolektivni ugovor – to je druga najniža vrijednost od svih sektora u Njemačkoj.
Njemačka agencija za zapošljavanje izvijestila je o 33.160 slobodnih radnih mjesta u ugostiteljstvu u lipnju.
Krovna organizacija Dehoga pretpostavlja da je taj broj dvostruko veći.
Njemačkoj nedostaje više od 66.000 kuhara, kuhinjskih pomoćnika, konobara i drugog uslužnog osoblja.
Kao posljedica toga restorani uvode više slobodnih dana za zaposlene i skraćuju svoje jelovnike i/ili radno vrijeme.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu