Makedonija: Gospodarska komora očekuje povlačenje solidarnog poreza

Autor: Poslovni.hr , 27. rujan 2023. u 07:00
Foto: Pixabay

‘Očekujemo povlačenje Zakona prije svega jer je retroaktivan.’

U makedonskoj gospodarskoj komori očekuju povlačenje Zakona o solidarnom porezu. Iz njezinih pravnih timova kažu da ovo zakonsko rješenje “lebdi u zraku” po više osnova, prvenstveno jer je retroaktivno, neprincipijelno i jer ne ispunjava svrhu za koju je namijenjeno.

– Bilo bi neumjesno da ministar kaže da nemamo pravo osporavati Zakon na Ustavnom sudu. Naši pravni timovi kažu da po više osnova taj Zakon “lebdi u zraku” i ima osnove za osporavanje na sudu. Očekujemo povlačenje Zakona prije svega jer je retroaktivan, nije načelan, odnosi se samo na određenu skupinu društava i ne ispunjava svrhu za koju je namijenjen. Pogođene će biti tvrtke koje nemaju nikakve veze s koristima od energetske i covid-krize – rekao je danas izvršni direktor Komore Antoni Peshev prije konferencije “Poslovanje s EU – kako do intenzivnije trgovinske suradnje između Sjev. Makedonija i Poljska”.

Ponovio je stav poslovne zajednice, da svaki zakon treba nositi tzv porezni kalendar. – Tvrtke moraju znati tri do šest mjeseci ranije kako bi prilagodile svoje poslovanje, a ne kao sada da se zakon donosi šest mjeseci nakon što je prestao važiti i nakon što je tvrtkama raspodijeljena dobit. Kako ćeš im uzeti kad je većina kod stranih investitora i povukli su novac. Cijenimo da je ovaj zakon mogao biti usvojen, ali prije nego što je rok istekao – naglasio je Peshev.

Nakon prošlotjednog usvajanja Zakona o solidarnom porezu reagirale su sve gospodarske komore, a HK je najavila, kao što je i ranije upozoravala, da će ga osporiti pred Ustavnim sudom. Ministar gospodarstva Kreshnik Bekteshi nedavno je, odgovarajući na novinarska pitanja, poručio Komori da to učini. Ako Zakon bude osporen, kako je rekao, Vlada će to poštovati.

Komentirajte prvi

New Report

Close