Crna Gora s najvećim rastom prihoda ostvarenog po sobi u cijeloj Europi, a bilježe i još jedan rekord

Autor: Poslovni dnevnik , 14. rujan 2023. u 06:02
Foto: Shutterstock

Prema podacima ETC-a, zabilježen rast RevPar-a od 105,19% u odnosu na 2019.

U usporedbi s europskim zemljama, Crna Gora je tijekom srpnja ostvarila najveći rast ostvarenih prihoda po sobi (RevPar) u odnosu na 2019. godinu, pokazalo je mjesečno izvješće Europske komisije za putovanja (ETC).

Nacionalna turistička organizacija (NTO) priopćila je da je, prema tim podacima, zabilježen rast RevPar-a od 105,19 posto u odnosu na 2019. godinu, čime je Crna Gora prestigla sve druge europske destinacije.

Snažan oporavak
“Osim toga, i drugi pokazatelji turističkog prometa pokazuju da crnogorski turizam bilježi snažan oporavak, te da se Crna Gora ističe kao atraktivna turistička destinacija u Europi. U izvješću ETC-a ističe se da je Crna Gora, s povećanjem popunjenosti od 20,52 posto u odnosu na prethodni mjesec, ostvarila najbolje rezultate među svim europskim zemljama”, dodaje se u priopćenju.

179 000

turista trenutno boravi u Crnoj Gori

Direktorica NTO-a Ana Tripković Marković kazala je kako su ETC podaci ohrabrujući i znak su dobrog pozicioniranja destinacije. “Ovi podaci govore o jačanju destinacije jer je RevPar jedan od ključnih pokazatelja uspješnosti u turizmu. Podsjećamo, u kvartalnom izvještaju ETC-a navedeno je da je Crna Gora najveći rast broja turista u odnosu na 2019. godinu zabilježila sa tržišta Velike Britanije, Francuske i Nizozemske.

Činjenica da smo u grupi zemalja koje bilježe značajan rast u gotovo svim mjesečnim izvještajima govori o sve boljem rangu Crne Gore kao turističke destinacije u Europi”, rekla je Tripković Marković. Da je Crna Gora visoko pozicionirana kao turistička destinacija potvrđuju i recenzije posjetitelja na turističkim platformama.

“Prema njihovim ocjenama, više od godinu dana smo u prvih deset najbolje ocijenjenih destinacija, a taj trend je nastavljen i u srpnju, kada je Crna Gora zauzela drugo mjesto”, kazali su iz NTO. Izvješća ETC-a temelje se na analizi milijuna recenzija koje su posjetitelji objavili na internetskim platformama specijaliziranim za putovanja, a uključuju ocjene iz četiri područja – cjelokupni doživljaj destinacije, sigurnost, održivost i vrijednost za novac

Vitalni značaj
Crna Gora, slično kao i susjedna Hrvatska, od turizma ostvaruje oko četvrtinu svog bruto nacionalnog dohotka, što je europski rekord.

Prema preliminarnim podacima lokalnih turističkih organizacija, u zemlji boravi oko 179.000 turista. To je, kako tvrde u Nacionalnoj turističkoj organizaciji, ostvarenje od 90 posto u odnosu na 2019. godinu. Najviše turista dolazi iz Rusije, Srbije, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Francuske, Turske i Velike Britanije.

Službene statistike o broju turista, međutim, ne odražavaju pravo stanje jer je problem prijava gostiju, odnosno veliki broj njih nije prijavljen. Crna Gora još nije riješila taj problem, za razliku od susjedne Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close