Alternative bankama: Država se napokon odlučila uhvatiti u koštac s anomalijama ogromne likvidnosti

Autor: Jadranka Dozan , 04. rujan 2023. u 13:11
MInistar financija Marko Primorac/S. Midžor/PIXSELL

U Katančićevoj se bruse tehnikalije oko narodnih trezoraca.

U Ministarstvu financija još rade na osmišljavanju tehničkih rješenja vezanih uz plan da se građanima omogući ulaganje u kratkoročni državni dug putem upisa trezorskih zapisa, a što bi im omogućilo veće kamatne stope od onih koje na oročenja nude banke.

Još se čeka i početak objavljivanja informativne liste kamatnih stopa na depozite na mrežnim stranicama Hrvatske narodne banke s namjerom da se građanima olakša odluka da novac koji obično deponiraju u banci u kojoj imaju tekući račun eventualno presele u banku koja im nudi bolje uvjete oročenja.

Isto tako, zasad nema naznaka da je nedavni iskorak Privredne banke koja je prije dva tjedna povećala kamatne stope na kratkoročna oročenja u okviru tzv. Standardne štednje – s praktično nulte kamate na 1,5 posto na rok od 6 mjeseci, odnosno na 0,8 posto na 12-mjesečna oročenja – potaknuo konkurenciju (ponajprije velike banke) da krenu sličnim putem.

1,5

posto kamata na oročenje na 6 mjeseci daje PBZ unazad dva tjedna

Erste banka je, doduše, već koji mjesec prije uvela određena povećanja kamata na oročenja. No, spomenuti primjeri odnose se na standardnu ponudu, neovisno o iznosima. Za veće iznose, posebne programe štednje ili tzv. VIP klijente u većini banaka nude se i ponešto drukčiji uvjeti, povoljniji od standardne ponude.

To je vidljivo i u najnovijoj HNB-ovoj statistici kamatnih stopa na bankovne depozite. U komentaru najnovijih pokazatelja analitičari središnje banke ističu kako za glavne izvore sredstava u razdoblju od početka svibnja do kraja srpnja kamate uglavnom nastavljaju trend rasta započet u drugoj polovini 2022.

Trošak kamata 205 mil. eura
Konkretno, prosjek kamatnih stopa na novougovorene dugoročne oročene depozite kućanstava u srpnju je dosegnuo 0,75 posto, što je najviša razina još od siječnja 2017.

Na kratkoročna oročenja kamate u odnosu na travanj nisu povećane, ali su u usporedbi s prošlom godinom više – u srpnju su u prosjeku iznosile 0,91 posto, nasuprot 0,09 posto prosjeka u lanjskom srpnju. Kod dugoročnih oročenih depozita u tih je godinu dana porast bio nešto manji, prosječno 0,64 postotna boda (sa 0,11 na 0,75%).

Cijena dugoročnih depozita

Prosjek kamatnih stopa na novougovorene dugoročne oročene depozite kućanstava u srpnju je dosegnuo 0,75 posto, najviše od siječnja 2017.

U poslovanju s poduzećima prijenos rastućih referentnih kamatnih stopa Europske središnje banke izraženiji je i na strani cijena kredita i oročenja depozita, posebice onih do godinu dana. Tako su na kratkoročna eurska oročenja tzv. nefinancijskih poduzeća banke u srpnju u prosjeku plaćale kamatnu stopu od 2,77 posto (najviše još od 2012.), dok je u istom lanjskom mjesecu iznosila 0,04 posto.

Prosječna stopa za dugoročne depozite poduzeća u srpnju je bila 1 posto, što je također osjetno više nego godinu dana prije, ali u posljednja tri mjeseca blago je smanjena (sa 1,10 %). Kamatni trendovi jasno su se pokazali i u polugodišnjim rezultatima bankarskog sektora, s tim da je, očekivano, mnogo više pozornosti izazvao rast kamatnih prihoda odnosno razlika primljenih i plaćenih kamata.

U prvih šest mjeseci banke su knjižile više od 205 milijuna kamatnih rashoda, dok su u prvoj polovici prošle godine (na nešto manjem iznosu ukupnih depozita) imale 63,5 milijuna eura rashoda za kamate.

1,2

milijarde eura kamatnih prihoda ostvarile su banke u prvom polugodištu 2023.

Udvostručeni prihodi
Skok je značajan, ali daleko u sjeni onog zabilježenog na strani prihoda banaka od kamata, koji su u prvom polugodištu lani iznosili 690 milijuna, a ove godine 1,2 milijarde eura. Rezultat svega je povećanje neto kamatnih prihoda sa 627 na nešto manje od milijardu eura.

U općem trendu rasta kamatnih stopa (na kredite), za najvažnije vrste zajmova odobrenih kućanstvima i nefinancijskim poduzećima, jedina su iznimka prekoračenja po transakcijskim računima i krediti odobreni po kreditnim karticama.

Kod stanovništva uobičajeno su najniže kamatne stope na stambene kredite, kod kojih je u srpnju prosječna stopa iznosila 3,25 posto, što je u odnosu na prošlu godinu porast. Nenamjenski i ostali krediti u prosjeku su odobravani uz 5,69 posto (najviše u pet godina). 

Komentirajte prvi

New Report

Close