Kada je riječ o poslovnim putovanjima, jedan od najvažnijih aspekata koji često ostaje zanemaren je prehrana.
S obzirom na napore poslovnog putovanja, bitno je odvojiti vrijeme za planiranje prehrane, bilo da se radi o kupovini grickalica i vode, pripremanju obroka unaprijed ili istraživanju restorana.
Istražite, planirajte i pripremite
Prije nego krenete na put, provjerite što će vam biti dostupno. Ako znate da ćete biti na mjestima s ograničenim ili skupim opcijama poput aerodroma i kolodvora, razmislite o pakiranju brzih i jednostavnih međuobroka poput orašastih plodova, sjemenki, sušenog voća, sendviča od integralnog kruha ili tortilje, kako biste ih uvijek imali pri ruci.
Što se smještaja tiče, ako boravite u hotelu, informirajte se o mogućnostima obroka unutar hotela. S druge strane, možda ćete biti u privatnom smještaju sa svojom kuhinjom pa treba uzeti u obzir dostupnost i udaljenost supermarketa ili tržnice.
Zlatno pravilo uspjeha
Kao i inače, ključ pravilne prehrane je ravnoteža. Možete se voditi pravilom 80/20, što znači da 80 posto vaše prehrane bude planirano, a za ostatak odlučite spontano i uživajte bez grižnje savjesti. Ako se radi o kraćim putovanjima, taj postotak spontanosti može biti i malo veći, ali pod uvjetom da se okvirno držite principa pravilne prehrane, poput dovoljnog unosa voća i povrća te općenito hrane biljnog podrijetla te tanjur podijelite na četvrtine gdje jednu četvrtinu zauzima protein poput mesa, ribe i sira, a drugu četvrtinu zauzima žitarica, bila to riža, krumpir ili tjestenina, dok zadnje dvije četvrtine zauzima povrće, pečeno, kuhano, sirovo ili kombinacija.
Sjetite se da nema ničega lošeg u uživanju u desertu ili čaši vina na poslovnom događaju. Umjereno uživanje u istima može biti dio uravnotežene prehrane, sve dok ne postane svakodnevna navika u prekomjernim količinama. Drugim riječima, nema smisla izbjegavati određenu vrstu hrane ili si uskratiti zadovoljstvo isprobavanja okusa nove kulture, ali jednako nema smisla nesvjesno grabiti i ubacivati u sebe sve što nam padne pod ruku.
Organizacija i manja odstupanja
Kada je riječ o organizaciji obroka, bitno je shvatiti da oni ne moraju biti striktno definirani. Svi smo različiti i svatko ima svoje jedinstvene prehrambene potrebe i životni ritam. Netko preferira tri glavna obroka, dok drugi preferiraju pet manjih obroka tijekom dana. Tijekom putovanja možete biti fleksibilni te prilagoditi broj i veličinu obroka ovisno o rasporedu obaveza, jer ćete najčešće ovisiti o drugima. Uzmite vremena za redovne obroke kako biste održali stabilnu razinu energije i izbjegli prejedanje kada odvojite vrijeme za obrok.
Planirajte okvirno, ali ne dopustite da vam prehrana diktira tempo putovanja. Ipak, redovito preskakanje obroka u svrhu dobivanja dodatnog vremena za rad ili razgledavanje grada na prvu se može činiti primamljivo, no isto tako može dovesti do pada energije i produktivnosti kasnije tijekom dana, pa na kraju sami sebi radimo medvjeđu uslugu.
Stoga, planirajte, ali nemojte se opterećivati ako ne ispadne sve kako ste planirali. Manja odstupanja u svrhu postizanja optimalnog užitka neće značajno narušiti kvalitetu vaše prehrane.
Hidracija pri vrhu piramide vitalnosti
Naposljetku, ne smijemo zanemariti važnost hidratacije. Hidratacija je od vitalnog značaja za održavanje energije i koncentracije, posebno tijekom dugih poslovnih sastanaka ili konferencija. Pokušajte uvijek imati bocu vode pri ruci i pijte tijekom cijelog dana. Osim toga, sjetite se da kava i alkohol mogu dehidrirati tijelo, stoga je ključno nadomjestiti tekućinu ako ih konzumirate.
Zapamtite da je prehrana samo jedan aspekt poslovnog putovanja. Neka vam ona olakša i osigura potrebnu energiju za uspješno obavljanje posla, ali neka ne postane izvor stresa ili opterećenja. Uživajte u različitim kulturama i okusima koji se pružaju na putovanjima, ali s umjerenosti i svjesnim izborima koji će vam pomoći da ostanete fokusirani i energični.
Ako želite biti sigurni da unosite sve potrebne nutrijente i pravilno se hranite, ispunite kratak i besplatan upitnik te saznajte svoj rezultat.