U Srbiji se konzumira više piletine nego svinjetine

Autor: Poslovni.hr , 17. kolovoz 2023. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Ranije su analitičari i istraživači u sektoru poljoprivrede upozoravali da se svaka strategija u tom području mora temeljiti prvenstveno na analitici, odnosno istraživanjima koja će državnu politiku poticaja usmjeriti u pravom smjeru.

Prosječan stanovnik Srbije godišnje pojede 16 kilograma svinjskog mesa, dok je prosjek u Europskoj uniji 31,8. Kod govedine je ta razlika u konzumaciji još drastičnija. Domaći potrošači koriste oko četiri kilograma, au EU gotovo dvostruko više – 10.

Približno je isti omjer i kod korištenja janjetine – 3,5 kilograma naspram osam, pokazuju podaci koje je nedavno objavila Privredna komora Srbije (PKS) na temelju podataka nadležnih ministarstava i službenih statistika, a odnose se na potrošnju mesa u prošloj godini.

Ranije su analitičari i istraživači u sektoru poljoprivrede upozoravali da se svaka strategija u tom području mora temeljiti prvenstveno na analitici, odnosno istraživanjima koja će državnu politiku poticaja usmjeriti u pravom smjeru.

A na što ukazuje ovo istraživanje?

Nenad Budimović, tajnik Udruženja za stočarstvo PKS, kaže da ovi podaci o potrošnji mesa u Srbiji, iako najnoviji, nisu pokazatelj samo za 2022. godinu, već da je takav trend već nekoliko godina.

– Jedina novost je da su po potrošnji mesa u Srbiji prvo mjesto zamijenili piletina i svinjetina. Ranije se godišnje trošilo 18 kilograma svinjetine i 16 kilograma piletine, a sada je obrnuto – naglašava naš sugovornik.

Osim niže cijene pilećeg mesa, razlog je to što se piletina brže priprema i izvrstan je izvor proteina.

Upitan očekuje li da će pojava i širenje afričke svinjske kuge utjecati na pad potrošnje ili nestašice, Budimović odgovara kako je teško zamisliti da će u 21. stoljeću na tržištu nešto nedostajati.

Činjenica je da se cijela Europa bori s ovom bolešću i već se zna da je i tamo sve manje životinja, što znači da će biti manje svinjskog mesa za konzumaciju. “Najviše uvozimo svinjetinu, a u prvih šest mjeseci ove godine uvezeno je oko 15.000 tona u vrijednosti od 52 milijuna eura. Imamo dovoljne količine junećeg, janjećeg i ovčjeg mesa odličnog kvaliteta”, kaže Budimović.

Komentirajte prvi

New Report

Close