Institut u Igalu mogao bi se vratiti u stopostotno vlasništvo države

Autor: Poslovni.hr , 11. kolovoz 2023. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Srbija nije zainteresirana da bude dio suvlasničke strukture, ali su se složili da je dobra ideja da se osiguranici Fonda za zdravstvo Srbije liječe u Igalu.

Jedno od mogućih rješenja pitanja Instituta “Simo Milošević” u Igalu mogao bi biti prelazak u stopostotno državno vlasništvo, najavio je ministar financija Aleksandar Damjanović. On je u jutarnjem programu TVCG Dobro jutro Crne Gore rekao da je za sada spriječeno uvođenje stečaja u Institut, ali da pored duga prema Srbiji, institut ima neizmiren dug i to dug prema Investiciono-razvojni fond (IRF), poslovne banke i dobavljači, te da se u rješavanje problema moraju uključiti svi relevantni čimbenici u zemlji, prenosi RTCG.

Novi život

Damjanović, koji se u srijedu sastao s kolegom iz Srbije Sinišom Malim, najavio je da je cilj Ministarstva financija da Zavod izbjegne stečaj, što mu je dosad i uspjevalo.

“Dogovoreno je da se u Institutu neće otvarati stečaj. Riječ je o milijunskom dugu, ali uspjeli smo zasad spriječiti taj scenarij i dogovorili smo se da se to pitanje što prije riješi. Postoji i određeni dug Srbije koji bi mogao djelomično nadoknaditi taj dug. Pokrenut ćemo to pitanje na Vladi”, rekao je Damjanović.

Dodao je da, osim toga, Institut ima porezne i dugove prema IRF-u, poslovnim bankama i dobavljačima, a ukupan dug je oko 30 milijuna eura.

“Scenarij je problematičan i na taj način Zavod ne može poslovati”, rekao je Damjanović.

Kazao je da država Srbija nije zainteresirana da bude dio suvlasničke strukture, ali da su se složili da je dobra ideja da se osiguranici Fonda za zdravstvo Srbije liječe u Igalu.

Damjanović je podsjetio da je takav ugovor postojao i ranije te da je Zavod u tom razdoblju imao rekordne prihode.

Kao jedno od rješenja situacije u Zavodu vidi promjenu vlasništva koje bi u tom slučaju imalo stopostotno vlasništvo.

“Znate da je Zavod 45 posto u vlasništvu dioničara. Nije lako proći kroz proces otkupa tih dionica, ali onda bi se Institut mogao pretvoriti u javnu bolnicu, koja bi onda bila gradska bolnica Herceg Novi. Riječ je o iznimno složenom problemu koji je naslijeđen i proizvod je desetljeća zanemarivanja. Svaka izravna državna pomoć je nezakonita i moramo pronaći model koji će dugoročno riješiti ovo pitanje”, smatra Damjanović.

Peticija građana

Potpisivanje peticije za spas Instituta “Simo Milošević”, u okviru kampanje koju je pokrenula Unija slobodnih sindikata (USSCG), počelo je jučer u Herceg Novom i Baru.

Prethodnih dana potpisivanje je organizirano u Nikšiću i Budvi, gdje je više od tri tisuće građana i članova USSCG dalo podršku opstanku Zavoda.

Idućeg tjedna tiskanje će biti organizirano u Pljevljima i Bijelom Polju, a zatim u Kolašinu i na Cetinju.

Peticija se može preuzeti i sa sajta Saveza i predati kancelariji USSCG u Podgorici, Avda Međedovića 108, ili teritorijalnim povjerenicima čije kontakte možete pronaći na linku https://usscg.me/povjerenici-za -teritorijalno-djelovanje/.

USSCG je akciju spašavanja Zavoda pokrenula početkom mjeseca, u suradnji sa Sindikalnom organizacijom poduzeća i Općinom Herceg Novi.

Komentirajte prvi

New Report

Close