Novo ruho poznate tvrđave: Multimedijalni interpretacijski centar, vinoteka suvenirnica, ‘zipline’..

Autor: Poslovni.hr , 07. kolovoz 2023. u 15:00
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja .

Multimedijalni interpretacijski centar, vinoteka, ‘zipline’ – sve su to sadržaji koji se europskim novcem uređuju na kninskoj tvrđavi, piše HRT.

U gradnji te srednjovjekovne utvrde sudjelovali su kroz povijest poznati graditelji nekoliko imperija – od Mletačke Republike, Osmanskog carstva pa do Francuske Republike. Mnogi je doživljavaju kao simbol novije hrvatske povijesti pa, uz uređenje novih sadržaja i sve veći broj posjetitelja, kninska tvrđava proživljava pravu turističku renesansu.

Jedna je od najvećih vojnih utvrda u Europi. I upisana u registar hrvatske kulturne baštine kao spomenik nulte kategorije. Iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja.

“Njena površina iznosi 2,2 hektara i ima 2 kilometra obodnih zidova. Vrlo je slojevita u arheološkom i arhitektonskom smislu”, kaže konzervator Marko Sinobad.

Zanimljiva je njezina bogata povijest i domaćim i stranim gostima. A, potrudit će se lokalni obrtnici svima njima, a posebno djeci, približiti iznimnu povijesnu vrijednost kninske utvrde.

“Ako budemo s njima samo prošetali ovuda, oni neće zapamtiti da su bili na tvrđavi. Ali ako dođu i kažu: ‘Hej, napravili smo novac u Kninu na kninskoj tvrđavi, kraljev novac – to će zapamtiti'”, kaže Magdalena Miličević, nećakinja vlasnika obrta.

Dodatne atrakcije

A impozantna tvrđava dodatno će postati atraktivna svim budućim posjetiteljima.

“Ono što je sada još u tijeku, ali su radovi pri kraju – je uređenje interpretacijskog centra na kninskoj tvrđavi, uređenje vinoteke i suvenirnice te radovi na izgradnji ‘zipline’ sustava i osiguranja pristupačnosti za osobe s invaliditetom”, kaže voditeljica projekata Intervencijskog plana Grada Knina Zdenka Gugo.

“Mi ćemo dobiti mogućnost ne samo da ljudi dođu i da se prošeću po tvrđavi i tako malo izgube vremena, već da tu na poprilično zanimljiv način provedu više sati. Naravno, tko želi ručati, može ostati i duže”, dodaje ravnatelj Kninskog muzeja Ante Šimić.

Jer, davna je želja Kninjana da tvrđava postane grad u gradu! I da na atraktivan i edukativan način priča priču o kninskoj povijesti.

Komentirajte prvi

New Report

Close