More će biti prekriveno staklenim pločama?

Autor: Poslovni.hr , 28. srpanj 2023. u 14:12
Foto: Pixabay

Trenutno najveće plutajuće foto-naponsko postrojenje u Europi ima samo 41,1 megavat i nalazi se na jezeru,

Dvije energetske zajednice u Grčkoj su podnijele zahtjeve za plutajuće solarne elektrane veličine koja dosad nigdje nije zabilježena. Prvi projekt je za kapacitet od nezamislivih 11,65 gigavata. U dokumentaciji stoji da solarni paneli trebaju biti postavljeni u moru između otoka Evia i grčkog kopna. Drugi prijedlog je za sedam gigavata plutajućih solarnih panela kod Amfilochije na zapadu zemlje.

Najveće plutajuće foto-naponsko postrojenje u Europi ima samo 41,1 megavat i nalazi se na jezeru, piše portal Balkan Green Energy News, a prenosi B92. .

Ova dva projekta su bila više nego dominantna u posljednjoj rundi podnošenja ponuda, s ukupno 18,65 gigavata, budući da su sve 203 ostale prijave zajedno imale četiri gigavata, pa je zbroj iznosio 22,65 gigavata.

Za ove dvije energetske zajednice se dosad nije čulo pa se, s obzirom na ekstremno velike projekte, može zaključiti da nije vjerojatno da će ikada biti provedeni. Osim toga, navedene ogromne dimenzije bi izazvale snažnu reakciju lokalnog stanovništva, jer bi odjednom umjesto vode ispred sebe ugledalo nepregledne staklene ploče.

Pilot-projekti plutajućih foto-naponskih postrojenja mogu računati na 159 EUR po megavat-satu

Treba spomenuti da je vlada Grčke već povukla prve poteze u cilju instaliranja plutajućih foto-naponskih postrojenja na moru ili umjetnim jezerima. Dozvoljeno je najviše deset posto ukupne površine. Ministarstvo životne sredine i energetike je u studenom objavilo da će dozvoliti deset pilot-projekata bez obaveze dobivanja certifikata za proizvodnju električne energije i ekološke dozvole, u svrhu testiranja ove tehnologije.

Nadoknada iznosi 159 eura po megavat-satu. Ipak, iz ove inicijative još ništa nije proizašlo.

Francuski Akuo Energy, koji namjerava u oblasti Larise instalirati agrosolarna postrojenja od ukupno jednog gigavata, istovremeno se priprema na postavljanje foto-naponskih sustava na kanale za navodnjavanje i umjetna jezera.

Druga velika grupacija zainteresirana za ovaj sektor je GEK Terna Energy, čiji ogranak Terna Energy je objavio da će postaviti 103 megavata na akumulaciji Purnari u oblasti Arta na sjeverozapadu. Sastavila je ekološku studiju, koja je puštena u javnu raspravu.

Predviđen je obuhvat od 114,4 hektara, što čini 5,6p osto akumulacije. Očekivana godišnja proizvodnja iznosi 156,2 gigavat-sata, čime bi kompanija nadomjestila konvencionalnu proizvodnju koja bi rezultirala emisijama CO2 od 150.000 tona.

Osim toga, PPC Renewables, sestrinska tvrtka proizvođača ugljena i struje Public Power Corp, u kojem država ima manjinski udio, razrađuje projekte zajedničkog kapaciteta 50 megavata za plutajuće solarne elektrane. Prvu žele izgraditi na umjetnom jezeru Polifitos na rijeci Aliakmon, poznatoj i kao Bistrica.

Komentirajte prvi

New Report

Close