‘Nakon skoka od 30 posto, cijene solarnih panela opet se vraćaju na razinu iz 2021.’

Autor: Darko Bičak , 28. srpanj 2023. u 11:15
Nenad Šarančić/ŽELJKO HLADIKA/PIXSELL

Nenad Šarančić, direktor tvrtke Energycom, jednog od lidera u isporuci solarnih elektrana u Hrvatskoj.

Obnovljivi izvori energije postali su i u Hrvatskoj nešto najnormalnije o čemu razmišljaju i na čemu rade gotovo sve tvrtke, ali i sve brojnija kućanstva. Posebno je zadnjih godina do izražaja došla solarna energija koja je kao OIE u proteklih 10-ak godina ipak bila malo zapostavljena u odnosu na vjetroelektrane te biomasu.

Kakva je trenutno situacija te trendovi po pitanju primjene sunčanih elektrana u Hrvatskoj te što možemo od te tehnologije očekivati u narednom razdoblju, govori Nenad Šarančić, direktor Energycoma, jednog od lidera u projektiranju, montiranju i održavanju solarne energije u našoj zemlji.

Solarna energija je do prije nekoliko godina bila pomalo egzotična tehnologija, a sada svi žele panele na svojim krovovima. Kako ste vi, koji ste duže u ovom segmentu, doživjeli ovu tranziciju svijesti građana i tvrtki u Hrvatskoj?
Mi smo, optimistično, očekivali ovakav skok. Pratimo trendove u našem europskom i širem okruženju. Bili smo svjesni da, gledano po stavnovniku, građani Hrvatske imaju ugrađeno vrlo malo watta solarnih panela. Naša je procjena da ovdje kasnimo četiri do pet godina za ostatkom EU.

U 10-ak godina došlo je do velikih promjena po pitanju cijene i dobavljača solarne tehnologije u Europi. Možete nam s vašeg kutu gledanja predstaviti situaciju?
Cijene opreme su izrazito volatilne. Ovo je izuzetno veliki izazov pri planiranju zalihe.

Prošla godina nam je donijela ekstremnu nestašicu materijala, s kojom smo se mogli nositi jedino izgradnjom pozamašnog vlastitog lagera. Od srpnja 2021. do srpnja 2022. cijene su porasle za više od 30%, sada se ponovo vraćamo na razinu cijena iz 2021.

Gledano na duži, desetogodišnji rok, cijene su značajno pale, što povrat na investiciju čini bržim. S trenutnom tehnologijom koja se koristi, ovo je dno krivulje razine cijena solarnog panela, ili smo mu jako blizu.

Rezultat od osnutka

Ukupno smo isporučili 1509 elektrana na 1509 kućanstava zaključno sa 24. srpnjem ove godine zajedno s više megavata u industriji.

Koji su bili najveći izazovi u vašem poslu kad ste se krenuli s njime baviti, a koji su danas po pitanju solarne energije?
Najveći je izazov bio već spomenuti nedostatak opreme. Uspjeli smo mu doskočiti zahvaljujući širokoj mreži dobavljača s kojom imamo dobre odnose, na način da smo robu pribavljali globalno, od Kalifornije do Kine.

Možete nam dati neke zanimljive brojke o tome npr. koliko projekata ste odradili, koliko panela postavili, koliko ukupne snage – koliko bi se s tom ukupnom snagom moglo opskrbiti prosječnih kućanstva i sl.?
Postavili smo ukupno više od 25.000 panela. U prijevodu, to bi bilo preko 1500 kućanstava pojedinačne snage od približno 5,5 kWp koliko iznosi prosječna elektrana. Ukupno smo isporučili 1509 elektrana na 1509 kućanstava zaključno sa 24. srpnjem ove godine zajedno s više megavata u industriji. Ne postoje službeni podaci, ali ovo nas čini najvećim pojedinačnim isporučiteljem solarnih elektrana za kućanstva.

Možete li izdvojili neki najzanimljiviji ili najzahtjevniji projekt i koji su bili glavni izazovi ili možda i benefiti?
Svaki projekat je izazov za sebe i danas, nakon što smo stekli priličnu količinu iskustva. U ovom trenu bih izdvojio logističke izazove iznad onih tehničkih, npr. Isporuka elektrana na našim otocima… no, i tu smo se organizirali. Radimo u cijeloj Hrvatskoj bez iznimke. Definitivno je najveći izazov bio prvih nekoliko projekata, kada još uvijek i sam učiš prirodu posla.

Kako vi osobno vidite razvoj energetike u EU i Hrvatskoj u narednom razdoblju i koliko će obnovljivi izvori energije, posebno solari, igrati važnu ulogu u tome?
Energetska slika u Hrvatskoj i EU rapidno se mijenja u skladu s globalnim geopolitičkim promjenama, i u skladu s podizanjem svijesti o utjecaju čovjeka na okoliš. Obnovljivi izvori energije postaju sve zastupljeniji, i zajedno s nuklearnom energijom činit će okosnicu EU energetske politike.

EU, ali i mi kao integrirana članica, nemamo drugih izbora. Stvar nije bez izazova, potrebno je kontinuirano izgrađivati infrastrukturu, a još je više potrebno izgrađivati infrastrukturu koja je dovoljno fleksibilna da bi mogla podnijeti nestalnost koju nude obnovljivi izvori energije.

Solarne elektrane funkcioniraju dok ima sunca. Što ako sunca ima previše, I što kad padne mrak? Slično je i sa vjetrom…Važno je imati odgovore na to kako mrežu držati stabilnom.

Možete nam u par rečenica predstaviti svoju tvrtku – kada ste je osnovali, kako ste se odlučili za taj biznis, koji su bili možda prijelomni trenuci u razvoju tvrtke, gdje ste danas, kakvi su vam planovi za naredno razdoblje?
Tvrtka je osnovana u mojoj garaži i ja sam bio jedini zaposleni. Tri godine kasnije broji 38 zaposlenih. Sa stalnim vanjskim suradnicima, brojka se penje na 90 ljudi, i nastavlja rasti.

Mislim da to dovoljno svjedoči o rastu tržišta obnovljivih izvora energije. Već sam bio uključen u trgovinu elektromaterijala kroz koju sam prepoznao naznake ovoga što slijedi. Odlučio sam iskoristiti priliku, i danas smo ovdje gdje jesmo.

Za sada nam je najveći izazov nositi se s rastom kojeg proživljavamo. Ovdje su ljudski potencijali u fokusu. Svako poduzeće čine ljudi, i ako se uspiješ okružiti kvalitetnima, stvari će ići naprijed. Cilj nam je zadržati trenutni tržišni udio u Hrvatskoj, I zatim se iskušati u korištenju našeg poslovnog modela i u drugim državama EU u kojima fotonapon rapidno raste.

Komentirajte prvi

New Report

Close