Jedina ekonomija skupine najbogatijih država gdje inflacija tvrdoglavo ne pada

Autor: Ana Blašković , 05. srpanj 2023. u 07:00
FOTO: REUTERS/Hannah McKay

Indeks potrošačkih cijena na Otoku porastao je 7,9% u svibnju na godišnjoj razini.

Ujedinjeno Kraljevstvo jedina je zemlja u grupi G7 najbogatijih država u kojoj inflacija još uvijek u porastu, pokazuju podaci Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Organizacija sa sjedištem u Parizu priopćila je u utorak da je međugodišnja inflacija u G7 pala na 4,6 posto u svibnju, u odnosu na 5,4 posto u travnju, dosegnuvši najnižu razinu od rujna 2021. godine, prenosi CNBC.

Silazni trend pritisaka cijena u svibnju je zabilježen u najnaprednijim globalnim gospodarstvima. Pritom je najnižu inflaciju imao SAD, slijedi Kanada, Francuska, Njemačka, Italija i Japan. Velika Britanija pokazala se, međutim, iznimkom.

13

puta zaredom podizala je Bank of England ključne stope

Kamate najviše od 2008.
Indeks potrošačkih cijena u Ujedinjenom Kraljevstvu porastao je 7,9 posto u usporedbi s prethodnom godinom, blago više od 7,8 posto ostvarenih travnju, podaci su OECD-a.

Najnovije brojke za otočko gospodarstvo dolazi u trenutku kada mnoge velike središnje banke počinju razmatrati okončanje agresivnog podizanja cijene novca iako je inflacija još uvijek visoka. Središnji bankari računaju na vremenski odmak, od ugrubo 18 mjeseci, potreban da se više kamatne stope prenesu dalje u tijekove realnog gospodarstva.

Prošlog mjeseca Bank of England povećala je svoje ključne kamatne stope za 50 baznih bodova, na pet posto, nadmašivši očekivanja analitičara o njezinom budućem potezu.

Posljednji potez ujedno je 13. uzastopno povećanje cijene novca kojim je ključna kamatna stopa dosegnula najvišu razinu od 2008. godine. Taj potez britanske središnje banke pogoršao je strahove od “hipotekarne katastrofe” na Otoku, ali i označio odstupanje od politika drugih središnjih banaka najvećih gospodarstava koji su uspjeli ili usporiti ili pauzirati povećanje kamatnih stopa.

Inflacija, mjerena indeksom potrošačkih cijena, znatno je usporila na 6,5 posto u svibnju, u odnosu na 7,4 posto u travnju u zemljama OECD-a što znači da je ukupna inflacija u OECD-u dosegnula najnižu razinu od prosinca 2021. godine.

Široka lepeza stopa inflacije

U zemljama OECD-a stope inflacije kreću se od 3% ili čak manje u Kostariki, Grčkoj i Danskoj do više od 20% u Mađarskoj i Turskoj.

Između travnja i svibnja inflacija je pala u svim promatranim zemljama osim u Nizozemskoj, Norveškoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, primjećuje OECD.

U zemljama OECD-a stope inflacije kreću se u širokom rasponu; od (manje od) 3 posto u Kostariki, Grčkoj i Danskoj do više od 20 posto u Mađarskoj i Turskoj.

Oporavak kaska
Temeljna inflacija, koja isključuje promjenjive cijene hrane i energije, pala je znatno sporije u 33 zemlje Organizacije i središnjim bankama ostaje problem broj jedan. U svibnju je dosegla 6,9 posto nakon 7,1 posto u travnju.

Inače, gospodarski oporavak Britanije od pandemije mnogo je sporiji od gotovo bilo koje druge velike ekonomije. Njemačka, također, ima problema, a njezino je gospodarstvo u prvom tromjesečju bilo je 0,5% manje nego prije pandemije.

Na godišnjoj razini, britansko gospodarstvo poraslo je 0,2% do kraja prvog kvartala. Neki ekonomisti ističu da su slabi podaci o BDP-u u suprotnosti s robusnim tržištem rada, rastom plaća i povjerenjem potrošača pa je stoga spori rast vjerojatniji od recesije.

Komentirajte prvi

New Report

Close