Inflacija na Otoku ne posustaje, BoE povećao kamatu na 5%

Autor: Poslovni dnevnik , 22. lipanj 2023. u 22:00
Guverner Bank of England Andrew Bailey/Reuters

Britansku središnju banku brinu pritisci na rast cijena.

Bank of England iznenadila je u četvrtak financijska tržišta podignuvši kamatne stope za pola boda iznad očekivanja. Potez je stigao nakon objave da postoje “značajne” vijesti koje sugeriraju da će britanskoj inflaciji trebati više vremena da uspori.

Prema pisanju Reutersa, Odbor za monetarnu politiku BoE glasao je sa 7 naprama 2 za podizanje ključne stope sa 4,5 na 5 posto, najviše od 2008. Radi se o najstrmijem povećanju od veljače.

Oštri skok hipoteka
“Postoje značajne vijesti u nedavnim podacima koje ukazuju na veću otpornost procesa inflacije. Naknadnim efektima na razvoj domaćih cijena i plaća, koje su generirali eksterni šokovi, vjerojatno će trebati više vremena da nestanu nego im je trebalo da nastanu”, napominje središnja banka.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters očekivali su pomak na 4,75%, iako su financijska tržišta vidjela gotovo 50 posto šanse za skok na 5%, nakon podataka o inflaciji viših od očekivanih objavljenih u srijedu.

Prognoze za pooštravanje monetarne politike porasle su posljednjih dana, oštro podižući troškove novih hipoteka. Britanija se suočava s teškim izazovom inflacije koja sporo pada s rekordne razine u četiri desetljeća, od 11,1 posto iz prošle godine.

Službeni podaci u srijedu pokazali su da je inflacija u svibnju ostala nepromijenjena na 8,7 posto, dok je temeljna inflacija na najvišoj razini od 1992. godine. U svibnju je Bank of England prognozirala pad inflacije na nešto više od pet posto do kraja godine i početkom 2025. spustiti se ispod ciljanih dva posto.

Izbjegnuta recesija
Iako je Velika Britanija pogođena šokom Brexita, pandemijom i skokom cijene plina zbog rata u Ukrajini dosad uspješno izbjegla recesiju, za razliku od većine drugim razvijenih gospodarstava, proizvodnja se jedva oporavila na pretpandemijske razine. Izgledno je da će rast ove godine iznositi minimalnih 0,25 posto, prognoza je Bank of England od prošlog mjeseca.

Zatezanje monetarne politike BoE-a slijedi nakon odluke ECB-a da poveća stopu na 3,5 posto prošlog tjedna, kao i istih poteza švedske i norveške središnje banke u četvrtak.

Komentirajte prvi

New Report

Close