Otezanje dolazi na naplatu: Strnad za Uljanik 1856 sprema bitno nižu ponudu

Autor: Marija Brnić , 18. lipanj 2023. u 22:01
Foto: Srećko Niketić / Pixsell

Financijska slika pulskog brodogradilišta u proteklom se razdoblju pogoršala.

Jaroslav Strnad i dalje je, kako nam je više izvora potvrdilo, zainteresiran za Uljanik Brodogradnju 1856 i najavio je novu ponudu, nakon što je prije mjesec i pol propala javna dražba za većinski paket koji je iz svoje stečajne mase nudio Uljanik Brodogradilište, a na kojoj su Strnad i malo poznati turski investitor bili jedini sudionici. No, bez obvezujućih ponuda, jer po svemu sudeći, uvjeti pod kojima je Strnad počeo procjenu vrijednosti tvrtke, prije gotovo godinu dana, u međuvremenu su potpuno promijenjeni. Na žalost Puljana i vjerovnika propalog Uljanika, na lošije.

Nema pomaganja

Tvrtka je prošlu godinu zaključila s gubitkom od 7,5 milijuna eura, a ušla je u drugi mjesec s blokadom računa i nije u mogućnosti isplatiti plaće radnicima, kasni još s onima za travanj. Taj problem proteklih je dana došao u žižu aktera na političkoj sceni. No rješavanje pitanja plaća i nelikvidnosti na kratke staze bit će otklonjeno realizacijom već donesene odluke Vlade kojom je omogućeno povećanje jamstva i kreditnog zaduženja kod HBOR-a za završetak radova na novogradnji, čija je realizacija u tijeku. U Hrvatskoj se još ne shvaća da je politika obilatog pomaganja brodograđevnoj industriji prošlo svršeno vrijeme i Vlada tu više nema prostora za poduzimanje određenih mjera.

Može tek pomoći da se pogura otvaranje prostora ulasku strateškog partnera. A Strnad je jedini stvarni ponuđač, dok su Ministarstvo financija uz DORH, kao vjerovnik, de facto glavni kočničari spašavanja novog Uljanika zbog inzistiranja da se neminovna tehnička procedura ne odvija ubrzanim ili čak i normalnim tempom. Uljanik 1856 nema puno vremena, a dosadašnje nevjerojatno odugovlačenje rezultiralo je sve lošijim uvjetima i sve manjim iznosima koje vjerovnici, a među kojima su u prvom redu radnici, mogu očekivati da će dobiti. Dapače, na rubu stečaja je i taj novi Uljanik. A time i vjerovnici ostaju praznih džepova. Još prije godinu dana pokrenuti su prvi koraci u ovom slučaju i donesena odluka o prodaji tog većinskog paketa. No tek ove godine u dva navrata odvijala su se dva različita pokušaja prodaje i oba su bila fijasko, a ponuda koju je na stol lani stavio Strnad zapravo je bila dobra. Nudio je za većinski udjel (54,77%) 20,6 milijuna eura, uz dodatnih 10 milijuna eura ulaganja u stabilizaciju poslovanja, no u dva natječaja traženo je više od toga, najprije 27,6 milijuna, a potom 20,7 milijuna eura.

Nestrpljivi Puljani

Sada, kako nam je u razgovorima o ovom slučaju kazalo više sugovornika, očekuje se da u ponudi Strnad izađe s promijenjenim iznosima i uvjetima. Financijska slika u proteklom se razdoblju pogoršala, a pitanje je, budući da se iz prodaje ovog udjela računalo namiriti radnička potraživanja iz vremena prije stečaja, kakvu novu kombinaciju uvjeta sprema češki investitor. Ponuda je, opet neslužbeno, najavljena još prije tri tjedna i očekuje se s velikim nestrpljenjem, pogotovo u Puli. Stečajni upravitelj Uljanik Brodogradnje Loris Rak zasad još ne objavljuje pozive za sazivanje skupštine, na kojoj će biti razmatrana i mogućnost izravnih pregovora sa Strnadom. Poslovi koje u Uljaniku 1856 odrađuju nisu u fazi da mogu od njih računati na prihod, iako po dostupnim informacijama ne plaćaju penale jer gradnje nisu dovršene. No, iz sadašnje perspektive, s otezanjem koje vodi stečajni upravitelj, odnosno Ministarstvo financija i DORH, pulsko brodogradilište nema još puno izgleda očuvati tradiciju gradnje brodova. Ne pokrenu li se, u Puli bi se mogao dogoditi deja vu, koliko je god u ovom trenutku teško povjerovati u takav ishod, s obzirom na to da postoji jasno iskazan interes ponuđača.

Komentirajte prvi

New Report

Close