Jedini među velikim hrvatskim gradovima uspjeli upisati svu djecu u vrtiće

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. lipanj 2023. u 15:49
Foto: Unsplash

Dodatnim subvencijama osigurano je da roditelji čija djeca ne dobiju mjesto u javnom vrtiću pod jednakim uvjetima mogu pronaći mjesto u privatnim vrtićima.

Grad Velika Gorica objavio je u srijedu da su za svu djecu s navršenih godinu dana koja ispunjavaju osnovne uvjete osigurali mjesta u dječjim vrtićima, čime je Velika Gorica jedina među velikim hrvatskim gradovima uspjela riješiti problem kapaciteta jasličkih skupina.

Ove godine upisi u dječje vrtiće provodili su se tijekom svibnja putem nacionalne aplikacije e-Upisi, a kapaciteti za nadolazeću pedagošku godinu su povećani za oko 200 novih mjesta u javnim vrtićima.

Dodatnim subvencijama osigurano je da roditelji čija djeca ne dobiju mjesto u javnom vrtiću pod jednakim uvjetima mogu pronaći mjesto u privatnim vrtićima, priopćeno je iz Velike Gorice.

Posljednjih godina Velika Gorica svjedoči ubrzanom doseljavanju novog stanovništva, uglavnom iz Zagreba, a jedan je od razloga, uz povoljnije stanovanje, i dostupnost odgojno – obrazovnih programa u predškolskoj dobi.

Gradonačelnik Krešimir Ačkar, komentirajući taj trend, izjavio je da ga Velika Gorica uspješno prati izgradnjom obrazovne infrastrukture.

“Ove ćemo godine biti jedini veliki grad u kojem će svako dijete dobiti svoje mjesto u jasličkoj skupini. Već iduće godine kapaciteti će biti veći za novih 120 mjesta, dok bi do 2025. pomoću sredstava iz NPOO-a trebala biti završena izgradnja dva dodatna vrtića koja će osigurati mjesta za još 400 djece”, kaže Ačkar.

Velika Gorica gotovo trećinu proračuna troši za predškolski odgoj, školstvo i sport, što rezultira mjestima u vrtićima, produženim boravcima u školama, besplatnim radnim bilježnicima i drugim potporama roditeljima, kako im obrazovanje njihove djece ne bi bio luksuz.

Dok neki samo pričaju o tome, Velika Gorica će uskoro izaći s konkretnim planom besplatnih vrtića za svu djecu u našem gradu. Dostupno i besplatno predškolsko obrazovanje je naš strateških cilj i ostvarit ćemo ga u što skorijem roku”, poručio je Ačkar.

Komentirajte prvi

New Report

Close