Kiše smanjuju prinos i kvalitetu pšenice u Srbiji

Autor: Poslovni.hr , 14. lipanj 2023. u 06:55
Foto: Shutterstock

PIS je dužan pratiti razvoj bolesti i širenje štetnih insekata i uspostaviti centar u Novom Sad.

Na pšenici u Srbiji, zbog čestih kiša, počele su se razvijati razne bolesti koje će umanjiti i prinos i kvalitet zrna”, rekao je danas stručnjak za ovu žitaricu Miroslav Malešević. On je agenciji Beta rekao da je jedna od bolesti i patogena gljivica Fusarium, koja luči toksin.

“Kiše kvare kvalitetu i smanjuju prinos pšenice. Bolest ‘žute hrđe’ je zaustavljena, ali se kod onih proizvođača koji je nisu zaštitili tijekom cvatnje na pšenici razvija fuzarioz”, kazao je Malešević. Dodao je da je zbog ogromne količine vlage i raskvašene zemlje dosta pšenice palo te da će kroz nju rasti korov, pa je urod praktički uništen.

Malešević je rekao da je nedopustivo da Služba znanja i dojava (PIS) Ministarstva poljoprivrede, koja se financira iz državnog proračuna, ima zadatak na vrijeme upozoriti proizvođače na razvoj raznih bolesti i preporučiti najučinkovitija sredstva za zaštita, ne radi kako bi trebala.

“PIS je dužan pratiti razvoj bolesti i širenje štetnih insekata i uspostaviti centar u Novom Sadu kako bi na vrijeme upozoravao proizvođače na poduzimanje mjera zaštite, ali ta služba nije učinkovita”, rekao je Malešević.

Predsjednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednih proizvođača Srbije Jovica Jakšić rekao je da je pšenica u lošem stanju, da ima dosta virusnih bolesti, te da je značajna površina pod pšenicom poplavljena.

Pšenica koja je bila pet dana u vodi nema zrna, rekao je Jakšić. Nije mogao prognozirati koliki će biti prinosi, ali je rekao da se ne može očekivati ​​dobar urod. U Srbiji je prošle jeseni, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, pšenicom bilo zasijano 873.187 hektara, što je povećanje od 8,9 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close