Mađari štite svoje tržište i optužuju PPD za rusku igru!?

Autor: Marija Brnić , 12. lipanj 2023. u 07:00
foto: unsplash

Što je u pozadini reakcije mađarskog regulatora.

Dosad najveću kaznu za manipulaciju na tržištu plina odrezao je prošli tjedan mađarski regulator za energiju MEKH hrvatskom trgovcu plinom PPD-u Pavla Vujnovca. Sporan je bio njegov angažman na dražbi za zakup transportnih kapaciteta od Austrije do Mađarske za veljaču prošle godine, koji su nakon provedene analize u MEKH-u ocijenili manipulacijom na tržištu plina i kaznili su PPD s 1,3 milijuna eura.

Dvije prijave

O čemu se radilo? Tržište plina u EU je dobro regulirano i pod nadzorom Agencije za suradnju energetskih regulatora ACER, a sve transakcije prijavljuju se i prate kako ne bi došlo do narušavanja tržišta i pomno se prate. Za PPD-ov slučaj ACER-u su na platformi za obavještavanje stigle dvije prijave, koje je potom preuzeo istraživati mađarski regulator, pozivajući se na činjenicu da se radilo o transportnim kapacitetima koji sadrže izlaz iz Austrije i ulaz u Mađarsku. Sporni interkonektor Mosonmagyarovar u Mađarskoj je u vlasništvu Molove tvrtke FGSZ.

Na dražbi koja je startala 17. siječnja 2022. i na kojoj je sudjelovalo osam tvrtki interes je već u početku premašio 271% kapaciteta koje je FGSZ ponudio, a PPD je već na prvome prijavio 100% kapaciteta. Tu ponudu PPD je zadržavao u svakom novom krugu, a kako su slijedile veće cijene, pojedini natjecatelji povlačili su se, što je i rezultiralo da, kada se u 37. krugu 26. siječnja PPD nenadano povukao, nakon što su cijene premašile 360% početne cijene, u igri ostanu samo kandidati koji su zakupili 50% kapaciteta.

1,3 milijuna

eura iznos je kazne mađarskog regulatora za PPD

U PPD-u objašnjavaju kako je takvo postupanje dio tržišnog nadmetanja, jer, u međuvremenu, njima se otvorila mogućnost znatno povoljnijeg transporta plina iz Austrije preko Slovačke u Mađarsku, zbog čega su odustali od daljnjeg licitiranja na ovoj dražbi. Iz poduže odluke mađarskog regulatora vidljivo je da ih PPD nije uvjerio, jer je dražba za taj alternativnu rutu za transport u veljači bila završena, a da se PPD nije prijavio za sudjelovanje.

Političke poruke

Mađarski regulator konstatira da je takvim ponašanjem PPD i “davanjem lažnih signala” drugim natjecateljima izazvao problem za mađarsko tržište, na koje je u veljači, mjesecu velike potražnje za plinom, kroz ovaj plinovod stigla upola manja količina plina. MEKH smatra da je PPD utjecao na ostale takmace i svojim ponašanjem mogao pridonijeti na tadašnje poskupljenje plina. Slučaj PPD izazvao je pozornost u mađarskim medijima i stručnim krugovima, u kojima se on promatra prvenstveno u kontekstu “ruskih veza” i poremećaja koje ruski rat u Ukrajini ima na europskom tržištu plina. Mađari PPD promatraju u kontekstu ugovora o desetogodišnjoj suradnji s Gazpromom iz 2017., iako iz PPD-a tvrde da već godinu dana ne surađuju s tom ruskom kompanijom. U medijima se ovaj slučaj naziva i ruskom manipulacijom, iako je upravo Mađarska prožeta ruskim interesima, pa čak i sada kada cijeli slobodoumni svijet podržava Ukrajinu, ona bira drugu stranu.

U PPD-u ističu kako je način poslovanja kao što je bila spomenuta licitacija za mjesečne kapacitete uobičajeno u poslovanju, zbog čega su iznenađeni kaznom, to više što i sam regulator priznaje u odluci da nije imao namjeru, već je samo izazvao nesigurnost, a čak nije niti bilo moguće procijeniti obim štete. Mađarskom regulatoru iz PPD-a su dostavili traženu dokumentaciju sa svim opisima i obrazloženjima i bili su, kažu nam sugovornici, voljni doći na sastanak u Mađarsku, dapače, tražili su sastanak, no nisu bili pozvani. Iz tog grubog odnosa zaključuju kako se i politika uplela i htjela dati poruku. Mađarska snažno štiti svoje tržište, na kojemu PPD posluje već sedam godina, na kojemu se teško probija. No, u tvrtki Pavla Vujnovca ostaju čvrsti u nastojanju da se šire, platit će kaznu i žaliti se. A što se licitacija tiče, slučaj PPD rezultirao je promjenom pravila aukcije, te je ograničio maksimalni mogući kapacitet za koji se može natjecati pojedina tvrtka, umjesto 100% po novome na godišnjim dražbama može se prijaviti za 50%, a na tromjesečnim i mjesečnim za 75% ponuđenog kapaciteta.

Komentirajte prvi

New Report

Close