Ljudi često ne prepoznaju da imaju problem s visokim krvnim tlakom, dok organizam “pati”, a bolest oštećuje brojne organe. Otud i naziv “tihi ubojica” za hipertenziju koja se obično otkrije sasvim slučajno ili tek nakon nekih kritičnih situacija.
Lijekovi, uključujući inhibitore enzima koji konvertira angiotenzin (ACE), obično se koriste za smanjenje razine krvnog tlaka. Međutim, promjene u načinu života, posebno promjene u načinu prehrane dosta mogu pomoći kod povišenog tlaka.
Kardiolog Gerald Carr-Whit je upozorio na hranu koju trebaju izbjegavati svi koji imaju problema s visokim krvnim tlakom.
Kako kaže, hrana s visokim sadržajem soli opasna je za sve koji pate od hipertenzije.
“Prije svega bih izdvojio sendvič od bijelog kruha sa šunkom i sirom. Sve komponente ovog obroka imaju visok sadržaj soli”, rekao je dr Carr-White.
Visok krvni tlak nema simptome za mnoge ljude, ali povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Zato ga zovu “tihi ubojica”.
“Važno je živjeti zdravo, vježbati i jesti uravnoteženu prehranu da bismo spriječili visok krvni tlak”, dodao je kardiolog.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu