Mislite da nema ništa loše u tome da smrznuto meso ostavite na sobnoj temperaturi da se odmrzne? Možda biste željeli promijeniti svoje načine kada otkrijete što se dešava dok se meso zagrijava izvan vašeg hladnjaka, piše Klixba.
Izvlačenje paketa smrznutog mesa iz zamrzivača i ostavljanje na sobnoj temperaturi prilično je jednostavan način odleđivanja. Međutim, da li je ostavljanje sirovog mesa tako da stoji satima zaista najbolji način da ga odmrznete? Ispostavilo se da bi ova metoda mogla biti lošija nego što mislite.
Već znate da je sa sirovim mesom potrebno pažljivo rukovanje kako bi se spriječile bolesti koje se prenose hranom i rast bakterija. Međutim, dok možda perete ruke i pažljivo kuhate piletinu, govedinu i druge vrste mesa, jednako je važno kako ćete odmrznuti smrznuto meso.
Iako bi ostavljanje mesa na sobnoj temperaturi moglo zvučati kao brži pristup, prilično je problematično. Naravno, ništa ne radite sa smrznutom hranom. Međutim, problem je što meso postaje delikatnije i sklono bakterijama kada dosegne sobnu temperaturu.
Kako USDA objašnjava, smrznuto sirovo meso je sigurno na neodređeno vrijeme kada je potpuno zamrznuto. Bakterije ne mogu rasti niti se razmnožavati nakon što je meso zamrznuto i pohranjeno na temperaturama nižim od 40 stupnjevi. Međutim, ostavljanje mesa na pultu ili u sudoperu cijeli dan dok se odmrzava znači da dopuštate da meso dostigne temperaturu veću od 40 stupnjevi, a kada meso dosegne 41 stupanj ili više, ulazi u zonu opasnosti od bakterija.
Sve bakterije koje su bile prisutne u vašem sirovom mesu prije nego što je zamrznuto mogu se početi razmnožavati na toplijoj temperaturi vaše kuhinje. Što je meso toplije, bakterije će se brže razmnožavati. Osim toga, kako se meso odmrzava, neće se ravnomjerno odmrznuti. Izvana će se prvo odmrznuti, a centar će ostati zamrznut. To znači da će vanjski sloj vašeg sirovog mesa provesti većinu vremena u opasnoj zoni, brzo skupljajući potencijalno opasne bakterije dok se unutrašnjost odmrzava.
Kao rezultat toga, USDA preporučuje da se kvarljiva hrana – uključujući sirovo meso – nikada ne ostavlja na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Dakle, držanje mesa u različitim fazama procesa odmrzavanja cijeli dan može rezultirati večerom punu bakterija.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu