Proso je žitarica sitnog okruglog oblika i tvrde opne kojom je obavijeno žuto zrno, a kada se koristi u jelima opnu je potrebno odstraniti. U srednjem vijeku, proso koriste i stanovnici Europe, a u posljednje vrijeme, sve više i više se koristi u svakodnevnoj prehrani, piše B92.
Ova žitarica ne sadrži gluten, pa kako je sve više ljudi koji su alergični na gluten, uz pomoć prosa uspješno zamjenjuju druge žitarice. U 100 g sirovog prosa nalazi oko 11 g proteina, 8.5 g vlakana, masti 4,23 mg željeza. U porciji od 100 g sirovog prosa ima 378 kalorija. Proso je dobar izvor vitamina B kompleksa, a sadrži minerale – magnezij, kalij, cink, bakar, mangan…
Kako piše BBC, prema stručnjakinji za holističku prehranu Amiti Gadre, dobrobit prosa nije samo u tome što nema glutena. Ta sićušna žitarica ima više željeza i kalcija od prerađene pšenice i riže. Također je vrlo bogata vlaknima, što je čini dobrim izborom za one koji pokušavaju da kontroliraju šećer u krvi.
Ujedinjeni narodi su 2023. proglasili međunarodnom godinom prosa, a na proglašenju , Qu Dongyu, glavni direktor UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu, naglasio je nutritivnu vrijednost prosa i njegovu važnu ulogu u osnaživanju malih poljoprivrednika, rješavanju pitanja sigurnosti hrane i postizanju održivog razvoja.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu