Projektni menadžment u RH: Minusi su cijene i kašnjenja

Autor: Mladen Miletić , 16. travanj 2023. u 22:00
Na konferenciji u Zagrebu istaknuo je da će svijet 2027. imati 88 milijuna profesionalaca za rad u projektnim ulogama/PD

Posebnost za Hrvatsku je i činjenica da većinu investicija financira iz fondova EU.

U Zagrebu je prošlog tjedna u organizaciji Učilišta EU PROJEKTI – Ustanove za obrazovanje odraslih i AVELANT, uz potporu vodećih strukovnih organizacija održana konferencija o projektnom menadžmentu na kojoj su kao ključni izazovi s kojima se suočavaju projekti u Hrvatskoj istaknuti: kašnjenja u provedbi projekata uzrokovana brojnim disrupcijama, povećanje cijena radova i dobara koji povećavaju i ukupne troškove te nedovoljno razvijene kompetencije projektnih timova zaduženih za implementaciju složenih projekata.

Posebnost za Hrvatsku je i činjenica da većinu investicija financira iz fondova EU. Prema posljednjim podacima EK-a, Hrvatska, sa stopom isplaćenih EU sredstava od 81%, zauzima 13. mjesto po stopi iskorištenosti EU fondova za financijsku perspektivu 2014. – 2020.

Jedno od rješenja problema u provedbi projekata, a time i korištenja svih dostupnih izvora financiranja jest jačanje kapaciteta svih dionika u segmentu projektnog menadžmenta.

U korist prethodno navedenoj činjenici govore i podaci vodećih strukovnih organizacija iz područja projektnog menadžmenta, prema kojima se do 2027. predviđa potreba od 88 milijuna profesionalaca potrebnih za rad u projektnim ulogama, a vrijednost projektno orijentiranog dijela gospodarstva doseći će 20 bilijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close