Rusija mora platiti 5 milijardi dolara odštete Naftogazu

Autor: Poslovni dnevnik , 13. travanj 2023. u 22:00
Kremlju je arbitražni sud u Den Haagu naložio reparaciju nakon aneksije Krima 2014./REUTERS

Naftogaz je pokrenuo arbitražni postupak sa šest drugih tvrtki unutar svoje grupacije u listopadu 2016.

Ukrajinska državna plinska kompanija Naftogaz priopćila je da je arbitražni sud u Den Haagu naredio Moskvi da plati 5 milijardi dolara odštete za nezakonitu eksproprijaciju njezine imovine na Krimu, poluotoku koji je Rusija anektirala 2014.

Izvršni direktor Naftogaza Oleksij Černišov presudu suda nazvao je “ključnom pobjedom na energetskoj fronti” i rekao kako očekuje još odluka u korist Ukrajine.

”Unatoč pokušajima Rusije da opstruira pravdu, arbitražni sud je naredio Rusiji da kompenzira Naftogazu gubitke od 5 milijardi dolara”, priopćila je ukrajinska tvrtka.

“Rusija se sada mora držati ove odluke u skladu s obvezama prema međunarodnom pravu”, dodaje se u priopćenju. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov tek je kratko rekao da će “Moskva morati analizirati presudu arbitražnog suda u Haagu”.

Rusija je poluotok Krim anektirala 2014., pokrenuvši val zapadnih sankcija. Naftogaz je pokrenuo arbitražni postupak sa šest drugih tvrtki unutar svoje grupacije u listopadu 2016. godine. Tim Ash, analitičar BlueBay Asset Managementa, rekao je da je presuda “velika pravna pobjeda za Ukrajinu” te da misli da će ih biti još. Naftogaz je u pregovorima s investitorima o restrukturiranju duga kako bi se izvukao iz bankrota.

Nedavno je vjerovnicima ponudio plaćanje 5 posto otplate obveznice u ‘defaultu’ 2022. i zakašnjelu isplatu kupona, sveukupno 30 milijuna dolara. Ponudio je i povećanje kuponske kamate na 7,65 posto i “naknade za suglasnost” od 0,5 posto pristanu li ulagači u obveznice dospijeća 2026., kao i imatelji obveznica 2022., podijeliti isplate svog duga u dvije tranše.

Komentirajte prvi

New Report

Close