U današnjem vremenu u supermarketima moguće je pronaći gotovo svako voće i povrće, u bilo koje doba godine, bez obzira bila mu sezona ili ne. Razlog je taj što se dosta toga uvozi, ali postavlja se pitanje koliko su te namirnice svježe i čime su tretirane.
Ako se želite hraniti zdravije, treba voditi računa kad koje povrće, odnosno voće, raste i kupovati ga lokalno, na tržnicama. Ni to nije garancija da će biti bez pesticida, ali bar znate da je svježe i vjerojatno će biti ukusnije i hranjivije, piše Zadovoljna.rs.
Jesti sezonski jednostavno znači iskoristiti vrijeme dozrijevanja i berbe biljaka pa uključiti voće i povrće u ishranu kada je na vrhuncu. To će vam također uštedjeti novac. No koje voće i povrće je na vrhuncu u kojem godišnjem dobu?
Proljeće
Ožujak, travanj, svibanj: mladi luk, mladi krumpir, špinat, zelje, kopriva, vlasac, cvjetača, celer, brokula, poriluk, grašak, artičoke, mrkva, šparoge, rotkvice, rikola, jagoda, trešnja, marelica.
Ljeto
Lipanj, srpanj, kolovoz: bijeli luk, rajčica, tikvice, cikla, grah, patlidžan, krastavac, kukuruz, kupus, paprika, malina, borovnica, kupina, breskva, marelica, višnja, grožđe, lubenica.
Jesen
Rujan, listopad, studeni: bundeva, tikva, paprika, kelj, divlje gljive, kesten, jabuke, kruške, šljive, smokve, klementine.
Zima
Prosinac, siječanj, veljača: cvjetača, kelj, repa, šipak, raštika, naranče, limun, mandarine, kivi.
Tijekom cijele godine
Mrkva, kupus, celer, krumpir, luk, gljive, banane, jabuke, limun.
Naravno, ovo su opće smjernice, a one se razlikuju od regije do regije, kao i od uvjeta u kojem se uzgaja.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu