Za većinu ljudi kava je svakodnevica, najviše zahvaljujući kofeinu koji je odgovoran za poboljšanje različitih funkcija mozga, uključujući pamćenje, koncentraciju i razinu energije. Međutim, nutricionistica Nurija Dijanova objasnila je da jedna namirnica nikako ne ide s kavom, piše B92.
U pitanju su kava i čokolada. Kava s čokoladom, kao i s alkoholom pomaže da se opusti donji sfinkter jednjaka, rezultat je pojava žgaravice, peckanja i refluksa sadržaja želuca u jednjak. Kako kaže, s vremenom može se javiti i upala jednjaka.
“Espreso je koncentriraniji napitak, sadrži organske kiseline koje poboljšavaju proces probave, bolje djeluju sa želučanim sokom”, objasnila je ljekarnica i dodala da poslije nekoliko minuta nakon što popijete espreso uvijek treba uzeti i čašu vode.
Ipak, liječnici upozoravaju da pretjeran unos kave ima negativan utjecaj na zdravlje, prvenstveno na srčani mišić, jer se nakon pića ubrzava broj otkucaja srca. Stručnjaci napominju i da jedna ili dvije šalice kave dnevno neće imati negativan efekt, prenosi Novi magazin.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu