Nastavljen godišnji pad proizvodnje, utješno je što usporava

Autor: Jadranka Dozan , 02. travanj 2023. u 22:00
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

U prerađivačkoj industriji čak sedam grana s dvoznamenkastom stopom pada u odnosu na lani

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj i u veljači je zabilježila pad na godišnjoj razini. S 1,7% manjim obujmom proizvodnje nastavljen je niz negativnih stopa započet prije četiri mjeseca, u lanjskom studenome. U toj lošoj vijesti dobro je ipak što godišnji pad usporava. U prethodna tri mjeseca “minusi” su, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, bili u rasponu od 2,3 do 2,8%. Istekom prva dva mjeseca kalendarski prilagođeni podaci pokazuju da je industrija na -2,2%. Prema izvornim podacima, koji su ujedno relevantniji za obračun BDP-a, dvomjesečni je rezultat industrije na nešto manjh 1,1 minusa, ali svakako signalizira osjetno usporavanje kvartalnog rasta u uodnosu na lanjsko prvo tromjesečje.

Izraženi pad kemikalija

U najnovijim podacima o obujmu proizvodnje mjesečne usporedbe djeluju koliko toliko ohrabrujuće. U odnosu na siječanj proizvodnja je blago povećana, za 0,7% (sezonski i kalendarski prilagođeno), a pozitivne mjesečne stope, premda skromne, zabilježene su i prethodna dva mjeseca. Za mjesečni rast proizvodnje u veljači ponajprije je zaslužna industrijska grupacija energije s 10-postotnim povećanjem obujma, a uz nju je rast zabilježen samo kod trajnih proizvoda široke potrošnje. Prerađivačka industrija, koja u strukturi ukupne čini više od četiri petine, i na mjesečnoj i na godišnjoj razini u veljači bilježi smanjenje proizvodnje. U odnosu na siječanj niža je bila 1,6%, a u odnosu na lanjsku veljaču 3%, čime se u prva dva mjeseca pad prerađivačkog sektora produbio na -2,7%.

U godišnjim usporedbama, primjerice, kategorija Opskrbe električnom energijom i plinom porasla je prvi put od rujna, i to 5,7%. U okviru prerađivačke industrije, pak, desetak od 34 skupine djelatnosti ove je veljače proizvelo više nego lanjske. Istodobno je među onima s godišnjim padom u njih sedam pad bio dvoznamenkast. Najizraženije, za gotovo trećinu, smanjena je proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda, kod koje je i dvomjesečni rezultat u odnosu na lani slabiji za više od 31%. Proizvodnja duhanskih proizvoda je padom za 31% u veljači, u prva dva mjeseca na minus 20%, a velik godišnji pad bilježi (u siječnju 33%, a u veljači 27%) proizvodnja tekstila. Osjetno niži obujam proizvodnje nego lani bilježi se i u proizvodnji papira i papirnih proizvoda, računala i elektroničkih proizvoda, namještaja, kao i u kategoriji Ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda.

Rast motornih dijelova

Istodobno, stopom rasta u prva dva mjeseca u odnosu na prošlu godinu ističe se brodogradnja (gotovo 49 posto) kojoj su inače svojstvene velike oscilacije, a gotovo 20-postotno povećanje bilježi se i u proizvodnji dijelova za motorna vozila. I farmaceutska industrija te kategorija Popravaka i instalacija strojeva i opreme zasad su sa značajnim porastom proizvodnje u odnosu na lani; 18 odnosno 17 posto.

5,7 posto

porasla je kategorija Opskrbe električnom energijom i plinom, prvi put od rujna

Analitičari uglavnom računaju da će se trend usporavanja potražnje za industrijskim dobrima nastaviti odražavati i na domaću proizvodnju, iako bi to trebala ublažiti poboljšanja stanja opskrbnih lanaca i dostupnosti inputa u proizvodnji.

Komentirajte prvi

New Report

Close