Zeleno gospodarstvo
Digitalizacija

Zeleno poslovanje je lako dostupno, a digitalni potpis prvi je korak transformacije

Smanjuje ekološki otisak, pospješuje poslovne procese, ali i kvalitetu života zaposlenika.

PD VL native tim
30. ožujak 2023. u 21:59
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Suvremena digitalna poslovna rješenja promijenila su način poslovanja, a tvrtke koje ih proizvode različitim aktivnostima potiču poduzetnike da se okrenu ekološki prihvatljivijim rješenjima i da svojim djelovanjem poboljšavaju kvalitetu života zajednice.

Projekt koji okuplja tvrtke i organizacije koje su pokazale digitalnu izvrsnost i društveno odgovorno poslovanje pokrenula je 2021. godine kompanija Elektronički računi pod nazivom Zeleni certifikat.

Riječ je o projektu najvećeg informacijskog posrednika pokrenutom s ciljem da se oda priznanje tvrtkama koje su uspješno implementirale digitalizirane procese u svoje poslovanje i svojim djelovanjem pozitivno utječu na okoliš i zajednicu. Danas okuplja nekoliko stotina nositelja Zelenog i Premium zelenog certifikata, što je itekako dobar pokazatelj da se briga o okolišu i zajednici u cjelini može voditi u svim segmentima poslovanja.

“Jedan od načina na koji smanjujemo ekološki otisak je upravo kroz digitalizaciju jer time ne samo da se štedi papir i manje zagađuje okoliš, nego tvrtke svojim zaposlenicima pružaju više raspoloživog vremena za kvalitetno provođenje poslovnih procesa”, istaknuo je Denis Nikolov iz tvrtke Elektronički računi.

Zeleno poslovanje je poslovanje bez papira

Nikolov je voditelj podcasta Zeleno poslovanje, koji je nastao upravo na premisi da prelazak na zeleno gospodarstvo podrazumijeva i promjenu svijesti njegovih dionika, a da je to najbolje učiniti tako da se u javnosti pokažu primjeri organizacija koje odgovorno posluju.

“Kada se prije više od desetljeća počelo intenzivnije govoriti o bespapirnom poslovanju i digitalnoj transformaciji, postojao je određeni otpor jer su poduzetnici često smatrali da su za takvu promjenu potrebna značajna ulaganja. Danas znamo da je taj stav neopravdan jer postoje brojna ready-to-use rješenja za mikro, mala i srednja poduzeća kojima mogu započeti zelenu tranziciju”, pojašnjava Nikolov.

Nije komplicirano niti skupo

Danas postoje brojna ready-to-use rješenja za mikro, mala i srednja poduzeća koja mogu odmah započeti zelenu tranziciju

Primjerice, Elektronički računi jedna su od prvih tvrtki u Hrvatskoj koja je uvela isključivo digitalno potpisivanje poslovnih dokumenata sa zaposlenicima i partnerima. Dio je to strategije koju su donijeli početkom prošle godine kako bi u potpunosti postali bespapirni ured, što je sve češći trend među najuspješnijim svjetskim kompanijama.

“Za naše zaposlenike i poslovne partnere koji upotrebljavaju napredni elektronički potpis razvili smo posebnu oznaku “Digitalno potpisujem”. Istaknuta u e-mailovima, šalje jasnu poruku da pošiljatelji koriste rješenje koje osigurava autentičnost i integritet, ali ono što je najvažnije – osigurava neporecivost. Potpisnik ne može opovrgnuti da je potpisao dokument”, naglašava voditelj podcasta Zeleno poslovanje.

Digitalno potpisuje sve više pojedinaca

Apliciranjem elektroničkog potpisa jamči se da svaki dokument ostaje isti u trenutku zaprimanja, kao što je bio i u trenutku slanja, odnosno da se ugovor koji je sklopljen ili dokument koji je posredovan putem informacijskog posrednika i ovjeren elektroničkim potpisom ne može više mijenjati, a da to ne ostane zabilježeno.

“Digitalni potpis, odnosno digitalni certifikati temelj su digitalnog poslovanja jer se njima osigurava vjerodostojnost elektroničkog komuniciranja. Danas je svakom punoljetnom građaninu Republike

Hrvatske omogućeno da sve vrste ugovornih odnosa sklapa svojim kvalificiranim potpisom ugrađenim u eOsobnu iskaznicu”.

Nikolov smatra kako ne možemo govoriti o ePoslovanju, dok god vlastoručno potpisujemo papire, zato ih ohrabruje sve veći broj pojedinaca i tvrtki koji primjenjuju oznaku “Digitalno potpisujem”. Time, dodaje, tvrtke pokazuju da zaštita okoliša postaje dio njihovog poslovnog identiteta te da koriste sve manje papira.

“Ne smijemo se zavaravati da recikliranjem činimo puno za prirodu jer je najteže reciklirati poslovne dokumente. Toneri za laserske i kserografske kopirne uređaje toplinski su spojeni s površinom papira i reciklaža takvog otpada je iznimno složen proces jer se pulpa za uredski papir dodatno izbjeljuje. Ne postoji više nijedan razlog da u modernom poslovanju u papir pretvaramo dokument koji je nastao digitalno”, smatra Nikolov.

Zeleno poslovanje u svim procesima

Sve više tvrtki u Hrvatskoj dijeli ovaj stav, pokazuju to i gosti koje je Nikolov ugostio, odnosno u narednim mjesecima planira ugostiti u podcastu Zeleno poslovanje. Zamjetno je da su mnoge od njih zelenu tranziciju započele godinama prije nego je Europska unija to strateški odredila za zemlje članice.

30 tisuća

eRačuna Tifon godišnje razmjenjuje elektronskim putem što je oko 60 posto svih računa

Malo je poznato, ističe Nikolov, da je primjerice Tifon, inače kompanija koja sustavno provodi aktivnosti za prelazak na čisto kružno gospodarstvo, prvi značajan korak u digitalnoj transformaciji poduzela još 2016. godine kada je započela slanje eRačuna putem servisa mojeRačun.

“Danas ta kompanija elektronskim putem razmjenjuje oko 60 posto svih računa, što je otprilike 30.000 eRačuna na godišnjoj razini. Time ne samo da su doprinijeli održivom poslovanju i pozitivnom utjecaju na okoliš, nego su optimizirali procese i ubrzali ih. A osim toga, dokazali su da je zeleno poslovanje moguće provoditi u svim procesima pa su danas nositelj Premium zelenog certifikata”, zaključio je Denis Nikolov iz tvrtke Elektronički računi.

*Sadržaj omogućio mojeRačun

New Report

Close