Primorac: Građani će dobiti i dohodovne potpore, sve je usmjereno na povećanje kupovne moći

Autor: Poslovni.hr , 09. ožujak 2023. u 09:59
Foto: ZELJKO HLADIKA/PIXSELL

‘Smanjit će se troškovi za određene segmente.’

Mjere pripremamo, nisu još sve definirane, no ono što mogu zasad reći je da nastavljamo sa sniženom stopom PDV-a na plin, pelete, brikete, sječke. Tu ćemo mjeru produžiti za još godinu dana. Izjavio je to jučer ministar financija Marko Primorac govoreći o novom Vladinom protukriznom “paketu”, dodajući kako su u fokusu električna energija i plin u smislu pomoći najugroženijima – kućanstvima s najnižim dohocima. “Dinamika isplata tih potpora uskladit će se s prihodima od dodatnog poreza na dobit, koji se očekuju tijekom travnja, a isplata za kućanstva vjerojatno biti u svibnju”, pojasnio je.

Uz argument kako se pokazalo da snižavanje stope PDV-a nije utjecalo na snižavanje cijena proizvoda, nego na povećanje marži i na propušteni porezni prihod za državu, Primorac je rekao kako se sigurno neće ići u smjeru snižavanja stope PDV-a na širi spektar proizvoda. No, uvjerava da će novi paket mjera usmjeren na povećanje kupovne moći građana.

“Smanjit će se troškovi za određene segmente, prije svega energente – plin, struju, gorivo, loživo ulje. A građani će dobiti i dohodovne potpore, koje će izravno povećati kupovnu moć, posebno najugroženijih”, istaknuo je te dodao da je osim pomoći najugroženijima to i dodatan ekonomski generator.

Komentirajte prvi

New Report

Close