Strategija stočarstva i povećanje stočnog fonda imperativ za srpsku Vladu

Autor: Poslovni.hr , 09. ožujak 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Ministrica Tanasković smatra da nikad nije bolji trenutak da se mladi vrate na selo.

Srpska ministrica poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Jelena Tanasković rekla je u utorak da se je država 2023. godine krenula ozbiljno baviti strateškim ciljevima poljoprivrede i stočarstvom koje je bilo zapušteno i da je pravi trenutak da se mladi vrate na selo.

“Do poremećaja u opskrbi mlijekom došlo je kada je država zaustavila rast maloprodajne cijene, a domaće je mlijeko završilo na izvoznim tržištima. Došli smo u situaciju da se mlijeko prosipa i to država nikako neće dozvoliti, pa smo podigli subvenciju sa 10 dinara po litri na 15 dinara po litri, a subvencija po grlu je povećana sa 25.000 dinara na 30.000 dinara”, rekla je Tanaskovć na Biznis forumu na Kopaoniku.

Stočni fond

Dodala je da će se financirati i nabavka steonih junica.

“Mislim da nikad nije bolji trenutak da se mladi vrate na selo jer država pomaže, pa se može kupiti dva grla, umjesto jednog, a uđe se brzo u tok subvencija. Ako se kupi steona junica dobije se 170.000 dinara od države, a kad se ona oteli još 30.000 i za mjesec – dva ulazi se u mliječni ciklus”, rekla je Tanasković.

Strategija stočarstva i povećanje stočnog fonda su, kako je rekla, imperativ za Vladu Srbije.

“I ratarima ćemo dati određene pogodnosti, zadržat ćemo subvencije od prošle godine od 6.000 po hektaru, plus 3.000 dinara regresa za gorivo, što je takoreći 9.000 dinara”, rekla je Tanasković.

Obaveze iz 2022. godine, oko 15 milijardi dinara bit će, prema njezinim riječima, isplaćene do 25. ožujka.

“Vrlo intenzivno smo uključeni u svaki problem primarnih proizvođača. Konačno je proračun za poljoprivredu pet punih postotak od ukupnog iznosa, a 89 posto toga je u subvencijama i trebamo biti zadovoljni”, rekla je Tanasković.

Dodala je da se intenzivno radi na potrošnji sredstava iz pretpristupnog fonda EU IPARD 2, a da su odobrena i za IPARD 3 i da je povrat sredstava od 60 do 65 posto. Preko kredita Svjetske banke država daje 50 posto bespovratnih sredstava.

Nova aplikacija

Tanasković je rekla da će i dalje kroz nacionalni proračun biti subvencionirana poljoprivredna gospodarstva jer ih je registrirano čak 460.000 i država nikako ne smije da ne misli na njih, jer u 70 posto domaćinstava u mliječnom govedarstvu ima do deset krava i država ih ne smije prepustiti tržištu. Uvođenje nove aplikacije e-agrar je, kako je rekla  “strašno” značajno za poljoprivrednike i do sada je 187.000 poljoprivrednika uzelo e-ID broj što jasno pokazuje kolika je zainteresiranost.

“Konačno ćemo moći imati statistiku i pratiti gdje pada proizvodnja da bi naredne godine pojačali subvencije, a i poljoprivrednicima će biti lakše, prvi koraci su teški dok ne krene, ali kad prođu prvi krug subvencija i shvate koliko je lakše sa e-agrarom, sigurna sam da više neće trebati nikakva marketing priča za e-agrar”, rekla je Tanasković

Komentirajte prvi

New Report

Close