Najbolji sirevi na svijetu su talijanski, prema TasteAtlasu, vodiču posvećenom hrani iz cijelog svijeta koji prikuplja tradicionalne recepte, recenzije kritičara hrane i istraživačke članke o popularnim sastojcima i jelima.
Prema stručnjacima, najbolji sir na svijetu je Parmigiano Reggiano i to ne čudi, s obzirom da je također jedan od sireva koji se najviše oponašaju krivotvore u svijetu.
Kako TasteAtlas piše:
“Parmigiano Reggiano je najbogatiji umami sastojak u zapadnjačkoj kuhinji. Zato čak i mala količina može značajno poboljšati okus jela.”
Nema sumnje da je riječ o vrlo ukusnom siru, ali za koji vrijedi i da je i kaloričan te sa znatnom količinom soli, piše Novi list. Da se vratimo na klasifikaciju, također na drugom, trećem i četvrtom mjestu nalaze se talijanski sirevi, konkretno:
- pikantna gorgonzola
- burrata
- Grana Padano
Petu poziciju zauzeo je meksički sir (Oaxaca), a zatim opet slijede talijanski sirevi:
- crescenza
- buffalo mozzarella iz Kampanije
Osmo mjesto zauzeo je portugalski sir (Serra de Estrela), a slijede ga i dalje tipični talijanski proizvodi poput:
- sardinski pecorino
- toskanski pecorino
Ukratko, u prvih deset najboljih sireva na svijetu nalazi se 8 talijanskih proizvoda, dok da bismo pronašli francuski sir moramo doći do 13. mjesta na kojem se nalazi Reblochon. U vječnom sporu između talijanskih i francuskih proizvoda, čini se da je, barem što se sireva tiče, Italija izrazito superiorna.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu