Evo kako i zašto ovaj važan mineral treba biti dio vaše prehrane

Autor: Poslovni.hr , 20. veljača 2023. u 10:00
Foto: Unsplash

Zaslužan je za aktiviranje mnogih organskih funkcija i uvijek bi ga trebalo imati u svakodnevnoj prehrani.

Hrana bogata cinkom nikako ne smije nedostajati na vašem stolu. Naime, cink je mineral neophodan za funkcioniranje vašeg tijela. Zaslužan je za aktiviranje mnogih organskih funkcija i uvijek bi ga trebalo imati u svakodnevnoj prehrani, piše Novi list.

Zapravo, hrana je naš glavni izvor cinka. Stoga neuravnotežena prehrana, koja ne osigurava odgovarajuću raznolikost namirnica, bogata industrijskim i pretjerano rafiniranim namirnicama, može uzrokovati nedostatak cinka s negativnim utjecajem na zdravlje.

S obzirom na funkciju hormonalne regulacije, nedostatak cinka može dovesti do problema u razvoju i rastu djece i adolescenata. Kod odraslih muškaraca, međutim, može dovesti do niskih razina testosterona i niskog broja spermija.

Nedostatak cinka obično se manifestira simptomima kao što su:

  • osjećaj umora
  • poremećen san
  • lomljivost kose s relativnim gubitkom
  • problemi s kožom
  • smanjenje tjelesne obrane

Budući da je mineral prisutan u mnogim namirnicama, prilično je rijedak nedostatak, osim u slučajevima bolesti ili poremećaja koji mogu promijeniti crijevnu apsorpciju mikronutrijenata ili ako se uzimaju određeni lijekovi.

Pogledajmo pobliže koje su namirnice najbogatije cinkom na 100 g proizvoda:

1. Kamenice

Daju samo 69 kcal na 100 g i sadrže uglavnom proteine ​​i malo masti. Međutim, njihovih 30 mg kolesterola čini ih hranom koju treba konzumirati umjereno. To je namirnica koja sadrži najviše cinka (39,3 mg/100 g), ali je bogata i vitaminom B3, fosforom, željezom i kalijem. Stoga nije slučajnost da se kamenicama pripisuju afrodizijačka svojstva: dobra količina cinka, naime, potiče spolnu funkciju kod muškaraca i žena.

2. Pšenične klice

Pšenične klice izvrstan su izvor hranjivih tvari poput aminokiselina, masnih kiselina, mineralnih soli i vitamina. Međutim, uklanjanjem vanjske strane zrna radi rafiniranja pšenično brašno ostaje bez većine vlakana i drugih mikronutrijenata. Stoga je bolje konzumirati cjelovite žitarice, kako preporučuju nutricionisti, pri čemu se zrno pšenice prerađuje cijelo. Na tržištu se pšenične klice nalaze u prahu, a mogu se dodati u smoothieje, jogurte ili salate.

3. Goveđa jetra

S 12 mg cinka na 100 g, goveđa jetra je dobar izvor ovog minerala, ali i drugih minerala i vitamina. Konkretno, sadrži proteine, malo ugljikohidrata i vitamine kao što su A (uključen u vid i reproduktivnu funkciju), skupina B (osobito B9 ili folat i B12) i vitamin D koji potiče rad imunološkog sustava i metabolizam koštanog tkiva. Također je vrlo bogata željezom, fosforom (važan za zdravlje kostiju) i selenom (neophodan za rad štitnjače).

4. Grana Padano

S 11 mg cinka na 100 g, Grana Padano je među sirevima koji su najbogatiji ovim mineralom. Bogat je mineralnim solima, osobito kalcijem, a 25 g Grana Padano zadovoljava 30% dnevnih potreba odrasle osobe za kalcijem, fosforom i cinkom, ali i za vitaminima B12, B2 i vitaminom A.

5. Tostirane sjemenke bundeve i sjemenke sezama

Sjemenke su to s dobrim sadržajem cinka, ali i drugih minerala poput magnezija, fosfora, željeza i selena. Također su izvor folata (vitamin B9) i vitamina E. Konkretno, tostirane sjemenke bundeve sadrže 10,3 mg cinka na 100 g, a sjemenke sezama 10,7 mg.

6. Indijski oraščići

Sa svojih 6 mg cinka na 100 g, indijski oraščići također su izvrstan izvor omega-9, dobre masti koja pomaže u snižavanju kolesterola, visokih triglicerida i smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

7. Hobotnica

Hobotnica je odličan izvor vitamina i mineralnih soli, s 5,1 mg cinka na 100 g cinka. Zbog niskog udjela masti idealna je za mršavljenje, ali sadrži manje proteina od ostalih riba. Od minerala ističu se fosfor i kalcij (za zdravlje kostiju i zubi), kalij (saveznik krvnog tlaka) i selen (za funkcioniranje staničnih antioksidansa). Od vitamina dobro su zastupljeni A (neophodan za vid, razvoj kostiju i rast zuba), B12 (esencijalan u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca) i vitamin C (s antioksidativnim svojstvima i jačanjem imunološkog sustava).

8. Govedina

Kod odraslih goveda cink je dobro zastupljen ( 5 mg/100 g ) zajedno s drugim mineralima kao što su kalij, fosfor, selen. Kao i svako crveno meso, bogato je hranjivim tvarima koje naše tijelo odmah asimilira. Pronalazimo proteine ​​visoke biološke vrijednosti, sa svim esencijalnim aminokiselinama i vitaminima B skupine. Također je dragocjena namirnica u dijetama za mršavljenje, jer pomaže u mršavljenju sagorijevanjem masti bez utjecaja na čistu mišićnu masu.

9. Grah

Mahunarke osiguravaju dobru opskrbljenost cinkom, a najviše ga ima grah ( 3,4 mg/100 g ). To su namirnice bogate važnim nutritivnim svojstvima među kojima se ističu proteini, kalij, fosfor, magnezij i kalcij, vitamini skupine B, C i A.

Komentirajte prvi

New Report

Close