Kiseli kupus bogat je vitaminom C, koji je važan antioksidans, a također sadrži i mnogo kalcija, kalija, željeza i vitamina B kompleksa. Fermentacijom kupusa stvara se i vitamin B12, koji se nalazi isključivo u namirnicama životinjskog podrijetla, zato se kiseli kupus posebno preporučuje veganima i vegetarijancima.
Kiseli kupus je prirodan izvor probiotskih bakterija koje popravljaju naš imunološki sustav. Zbog tako dobrog balansa mikroorganizmima, ova namirnica se uvijek preporučuje u slučaju nekih bolesti prouzrokovanih disbalansom crijevne flore, posebno nakon terapije antibioticima.
Preporučuje se i za snižavanje lošeg kolesterola u krvi, za ubrzavanje metabolizma, ali i za poboljšanje raspoloženja.
Kiseli kupus je siromašan kalorijama, sadrži tek 25 kalorija na 100 grama, zbog čega je idealna namirnica za dijetu. Također je dobar i za slabokrvne osobe jer je bogat mineralnim solima, vitaminima i klorofilom. Osobama koje pate od visokog tlaka savjetuje se da ne unose više od jedne porcije na dan jer je fermentirani kupus pun natrija, piše Zadovoljna.rs.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu