Softver za komunikaciju s klijentima za korak dalje

Autor: Josipa Ban , 02. veljača 2023. u 22:00
Direktorica tvrtke Dragana Olujić prvu je vagu kupila na rate/M. Šabić/PIXSELL

Splitska tvrtka Nutricionist slavi 10 godina s petero zaposlenih. Tajna uspjeha je bijeg od ‘copy-paste’ jelovnika jer je ‘svaki klijent poseban scenarij’.

Prije samo deset godina usluge nutricionista, odnosno savjete kako se zdravije i pravilnije hraniti, malo je tko koristio. No, stanje se na tržištu potpuno promijenilo. Usluge prehrambenog savjetovanja danas su vrlo tražene, zapravo su svojevrstan standard.

“S jedne je strane to estetska potreba, a s druge zdravstvena. Kao što svatko ima zubara, ginekologa, frizera ili kozmetičara, tako ima i svog nutricionista”, kaže Dragana Olujić, poznata splitska magistrica nutricionizma, dijetoterapeutkinja te osnivačica i direktorica kompanije Nutricionist koja ove godine slavi 10. godišnjicu poslovanja.

Dug i nimalo lagan put u poduzetničkim vodama Dragana nastavlja u svom stilu – najavljujući nove projekte. Neke, doduše još ne želi otkriti, ali za Poslovni dnevnik najavljuje lansiranje jedinstvene digitalne platforme u nutricionizmu – softver za komunikaciju s klijentima.

Rezultat je to desetogodišnjeg marljivog rada tijekom kojeg su nastali brojni jelovnici, odnosno planovi prehrane, skrojeni prema individualnim potreba svakog klijenta. Upravo je to, ističe Olujić, veliki izazov poslovanja, jer komunikacija s klijentima i slaganje jelovnika prema njihovim specifičnim potrebama oduzima puno vremena.

Ova nutricionistica, sa svojih petero zaposlenih, u svom poslu nije htjela koristiti “prečice”, a koje se sastoje od kopiranja planova prehrane i njihovog prosljeđivanja. To, kaže, nije bio njezin motiv, niti cilj poslovanja.

“Cilj nam je uvijek bio napraviti kvalitetan plan prehrane koji je prilagođen svakom čovjeku ponaosob i prikladan njegovom stilu života. Želimo da ga koristi, da ga uglavi u svoj život, a ne da život prilagođava planu prehrane.

Ne želimo da on bude mrtvo slovo na papiru, a to je izazov jer je svaki čovjek poseban scenarij kojem treba i poseban pristup”, ističe osnivačica Nutricionista. Upravo zbog takve filozofije i pristupa Olujić je sa svojim timom prikupila zavidnu bazu jelovnika, a koji su podloga za vrlo korisnu platformu.

Zavidna baza jelovnika
”Softver za komunikaciju s klijentima je aplikacija preko koje ćemo moći lakše i konkretnije komunicirati s klijentima. To će bitno olakšati posao i nama i klijentima jer će komunikacija biti jednostavnija, konkretnija i brža. U aplikaciju će se klijent ulogirati i pronaći sve svoje planove prehrane, sve korekcije, mjerenja. Moći će pohraniti i medicinsku dokumentaciju koja je u interakciji sa samom prehrambenom intervencijom”, objašnjava Olujić.

Dodaje da će platformu širiti te će na njoj biti dostupne sve objave tvrtke Nutricionist na društvenim mrežama. “U budućnosti će platforma biti dostupna svima”, najavljuje priznata nutricionistica koja je na lansiranje platforme jako ponosna jer je, ističe, ona rezultat dugogodišnjeg i marljivog rada sa svakim klijentom.

”Strašno me veseli informatičko unaprjeđenje koje smo napravili, a koje su brojne kompanije prije nas pokušale razviti, no niti jedno nije zaživjelo. Veseli me što ćemo baš mi biti ti koji će biti okidač svega što će iz toga proizaći i što ćemo biti prvi koji će omogućiti korisnu i funkcionalnu nutricionističku aplikaciju”, kaže Olujić najavljujući da će detalji platforme biti predstavljeni na proslavi 10. godišnjice osnivanje kompanije, 21. veljače.

Samopouzdanje splitske nutricionistice, koja je i službeni savjetnik za prehranu splitskog ponosa, HNK Hajduk, ne treba čuditi kada se zna da je u razvoju svoje kompanije prošla nimalo lagan put.

Zbog pokretanja privatnog i prvog prehrambenog savjetovališta u Dalmaciji odlučila je napustiti siguran posao u školi. Zbog toga su joj, prisjeća se, mnogi govorili da nije normalna. Prvi su klijenti stizali na kapaljku, prvu je vagu kupila na rate, a prvu zaposlenicu zaposlila iako nije zarađivala dovoljno za dvije plaće.

O njezinoj upornosti svjedoči i činjenica da je uspjela pristupiti Europskom društvu za kliničku prehranu, iako nije bila članica niti jedne kliničke ustanove, što je bio preduvjet za članstvo. Toliko je bila uporna da je u konačnici dobila pristup Društvu koje je, kaže, riznica znanja.

Bilo je tu i nemoralnih ponuda predstavnika kompanija koji prodaju dodatke prehrani. Na niti jednu, a koje su financijski bile vrlo primamljive, nije pristala jer nije vjerovala u njihove teze. U međuvremenu je, zbog smrti supruga, ostala samohrana majka troje djece.

Loše navike Hrvata
”Priroda nekako nagradi ljude kada se toliko trude”, objašnjava Olujić uspjeh tvrtke Nutricionist kojoj prihodi iz godine u godinu rastu, da bi u 2021. dostigli gotovo 90 tisuća eura. Rast je, od oko 20 posto, ostvaren i lani.

A u njezino savjetovalište, na koje se termin danas čeka nekoliko tjedana, najčešće dolaze ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom i svim bolestima metabolizma koje s prekomjernom težinom dolaze ili koje uzrokuju debljinu, od bolesti štitnjače, problema sa ženskim spolnim hormonima, crijevnim bolestima…. do onkoloških pacijenata.

A o prehrambenim navikama Hrvata kaže da nisu baš najbolje. Sve se češće odlučujemo za jeftina i brza rješenja koja su danas vrlo dostupna. Posljedično, sve rjeđe kuhamo. A upravo je kuhanje ključno za kvalitetnu prehranu. Usto, zbog načina na koji živimo, nema potrebe kuhati tri sata.

“Danas je dobar i kvalitetan obrok moguće pripremiti za 20 do 30 minuta”, kaže Olujić. A za njega će biti potrebno mnogo povrća i voća, vrlo malo mesa, mahunarke, fermentirani mliječni proizvodi, savjetuje. “Prvi inicijalni dio rada s našim klijentima odlazi upravo na to – uvježbavanje novih vještina u pripremi hrane.

Pomažemo im da to svladaju što brže kako bi im to postalo rutina”, kaže nutricionistica koja radi vrlo odgovoran posao. U konačnici nutricionisti vode računa o našem zdravlju, kako fizičkom tako i mentalnom. Ta odgovornost temelj je poslovanja nutricionistice Dragane, pa ne sumnjamo da će njezini novi projekti doprinijeti boljoj i kvalitetnijoj prehrani svih nas.

Komentirajte prvi

New Report

Close