Cvjetača je efikasna u smanjenju rizika od kroničnih bolesti. Kao i svako drugo povrće, sadrži antioksidanse, kao što su karotenoidi i flavonoidi koji pomažu u zaštiti stanica od štetnih slobodnih radikala, piše B92.
Cvjetača je bogata vlaknima, ali i prekomjerna konzumacija može uzrokovati nadutost i probavne probleme.
Cvjetača može pomoći u gubitku težine. Izvor je dijetalnih vlakana koja pomažu u dužem održavanju osjećaja sitosti. Također, cvjetača je niskokalorična, u 100 grama povrća ima samo 16 kalorija.
Može spriječiti kardiovaskularne bolesti. To je povrće bogato topivim i netopivim vlaknima i kalijem. Ove supstance pomažu u smanjenju apsorpcije kolesterola u crijevima, pomažu u snižavanju krvnog tlaka i održavaju krvne žile zdravima.
Štiti naš mozak
Ima protuupalna svojstva. Povrće je izvor antioksidansa poput vitamina C, koji štite stanice od slobodnih radikala i bore se protiv upale. To je važno svojstvo, jer kronična upala niske razine može dovesti do bolesti kao što su dijabetes tipa 2, bolesti srca, Alzheimer i rak.
Cvjetača štiti naš mozak, naime bogata je kolinom, vitaminima B-kompleksa i vitaminom K, koji su važni nutrijenti za razvoj mozga i proizvodnju neurotransmitera neophodnih za zdrav živčani sustav.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu