Koristite med kao zamjenu za šećer? Evo koje to prednosti donosi za organizam

Autor: Poslovni.hr , 10. siječanj 2023. u 15:21
Foto: Unsplash

Khan je primijetio da postoji razlika između prerađenog i sirovog meda u zdravstvenim prednostima.

Konzumiranje meda iz jednog cvjetnog izvora može poboljšati kontrolu šećera u krvi i smanjiti razinu kolesterola kada se uzima u kontekstu zdrave prehrane, navodi se u nedavnoj studiji objavljenoj u Nutrition Reviews, piše Klixba.

“Ovi rezultati su iznenađujući jer med sadrži oko 80 posto šećera”, rekao je Tauseef Khan, viši istraživač na studiji i znanstveni suradnik u nutricionističkim znanostima na Medicinskom fakultetu Temerity Univerziteta u Torontu, u priopćenju za javnost.

“Ne kažemo da trebate početi jesti med ako trenutno izbjegavate šećer. Odnos se više odnosi na zamjenu”, dodao je Khan.

“Ako koristite konzumni šećer, sirup ili neki drugi zaslađivač, zamjena tih šećera za med može smanjiti kardio-metaboličke rizike”, rekao je u istom izdanju.

Istraživači iz Toronta proveli su sistematski pregled i meta-analizu 18 kliničkih ispitivanja koja su uključivala preko 1.100 sudionika kako bi utvrdili utjecaj meda na srce i metaboličke faktore rizika, navodi se u priopćenju studije.

“U našoj studiji kombinirali smo rezultate svih ispitivanja na medu na ljudima koja su se bavila metaboličkim bolestima”, rekao je Khan za Fox News Digital.

Konzumacija meda bila je povezana s nižim nivoima glukoze u krvi, ukupnog kolesterola i triglicerida. Khan je za Fox News Digital rekao da je veličina smanjenja glukoze i kolesterola bila “klinički vrlo mala”.

“Međutim, to pokazuje da nema štete u uzimanju meda i da malo smanjenje također može biti dugoročno korisno”, pojasnio je.

Foto: Unsplash

Khan je primijetio da postoji razlika između prerađenog i sirovog meda u zdravstvenim prednostima. “Konvencionalna prerada meda uključuje cijeđenje i filtriranje, a zatim zagrijavanje u kratkom vremenskom periodu kako bi se smanjila vlaga i kvasac”, rekao je Khan za Fox News Digital.

To omogućava lakšu manipulaciju medom, rekao je, ali zapravo oštećuje med – a mnogi njegovi bioaktivni spojevi gube svoj učinak. Također je napomenuo da bi ljudi mogli eksperimentirati “sa zamjenom šećera medom, imajući na umu da med ima slađi okus – pa bi bile potrebne manje količine”.

Komentirajte prvi

New Report

Close