Ovaj sve popularniji začin najbolje utječe na zdravlje srca i kostiju

Autor: Poslovni.hr , 27. prosinac 2022. u 10:15
Foto: Pixabay

Uz to ubija bakterije, čisti jetru od toksina, obiluje antioksidansima i može pomoći u ublažavanju bolova i upala.

Curry se radi kao mješavina više sastojaka: kurkume, korijandara, papra, kumina i čilija. Također, uobičajeni dodaci su i senf, crni papar, đumbir i slično, piše B92.

Sastavni dio ovog začina je i kurkuma, koju s razlogom nazivaju kraljicom začina. Ono što ovu biljku izdvaja od ostalih jeste širok spektar antioksidanasa, ali i antivirusna, antibakterijska, antimikotička, antimutagena, antiupalna i antikancerogena svojstva.

Postaje sve zastupljenija u kulinarstvu jer sadrži i proteine, vitamine C, E i K, bakar, kalcij, kalij, željezo cink, niacin i vlakna.

Crni papar pojačava apsorbiranje korisnih biljnih komponenti iz drugih ljekovitih biljaka, a najbolji primjer je kurkumin, spoj u kurkumi koji joj daje izrazito narančastu boju.

Foto: Pixabay

Udruženi, kurkuma i papar daju fantastične efekte kod mršavljenja, topljenja masnih naslaga, snižavanja kolesterola, ali i prevencije depresije.

Đumbir sadrži preko 100 bioaktivnih spojeva, minerala, vitamina B6, B12, magnezij, natrij, kalcij, željezo i druge elemente. Koristi se ne samo kao začinska biljka, već i kao lijek i preventivno sredstvo za jačanje otpornosti organizma. Može poboljšati djelovanje antibiotika i cirkulaciju.

Curry kao mješavina zdravih začina, blagotvorno utječe na zdravlje srca, kostiju, ubija bakterije, čisti jetru od toksina, obiluje antioksidansima i može pomoći u ublažavanju bolova i upala. Stručnjaci ističu da je dovoljno da jednom tjedno kombinirate curry sa svim namirnicama, a 100 grama sadrži oko 325 kcal.

Komentirajte prvi

New Report

Close