Čili papričice su bogate antioksidansima koji štite nervni sustav i vid, u kombinaciji s čokoladom snižavaju šećer u krvi i potiču probavu, piše B92.
Potiču lučenje želučanih sokova, probavu i ubrzavaju metabolizam. Sastojci kao što je kapsaicin u čili papričicama imaju antivirusna i antibakterijska svojstva, pa pomažu u jačanju imunološkog sustava.
Zahvaljujući vitaminu K2, čili pomaže u zarastanju rana, odnosno igra važnu ulogu u zgrušavanju krvi. Vjeruje se i da vitamin K2 štiti srce i krvne žile, sprečavajući razvoj ateroskleroze. Ljute papričice se često sade u teglama na terasi i vrtu ili ih možete kupiti na tržnici.
Dobre su osušene, čak i zamrznute, i nije ih potrebno odmrzavati da bi se koristile tijekom kuhanja. Zbog pikantnosti se jedu u malim količinama, a višak možete sačuvati i iskoristiti uz neki drugi obrok. Odlično se slažu uz variva, jela od povrća i meso.
Ako volite punije ukuse, umjesto papra i drugih začina dodajte čili. Dobro ide uz čokoladu. Otopite crnu čokoladu i dodajte čili. Jedite takav desert u umjerenim količinama nakon obroka. Pomaže u snižavanju šećera u krvi i potiče probavu i gubitak težine.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu