Končar planira postati najveća IT tvrtka u široj regiji

Autor: Darko Bičak , 20. prosinac 2022. u 10:12
Gordan Kolak, prvi čovjek Končara, najavljuje ambicioznije planove u segmentu energije vjetra/D. Kapetanović/PIXSELL

U 2023. više od 60 milijuna eura investicija, ulagat će u opremu.

Grupa Končar do 2030. planira postati najveća IT tvrtka u široj regiji, najavio je jučer predsjednik Končarove uprave Gordan Kolak. Dodao je da to namjeravaju realizirati kroz organski rast svoje novoformirane objedinjene IT tvrtke Končar Digital, ali i akvizicijama u tom sektoru.

”Nastavljamo s praksom preuzimanja kompanija u segmentima za koje prepoznajemo da su značajni i važni za buduće poslovanje. I sada radimo na nekim akvizicijama, no dok se ne realiziraju, ne možemo govoriti o detaljima.

Akvizicijski fokus nam je digitalni segment, no generalno je investicijski ciklus u 2023. godini usmjeren na ulaganja u novu opremu i strojeve”, kazao je Kolak te dodao da se naredne godine investicije planiraju u iznosu većem od 60 milijuna eura.

Končar u 2023. godini planira prihode veće od 760 milijuna eura, izvoz veći od 430 i investicije veće od 60 milijuna eura. Projekcija prihoda se, kako je rekao, temelji na dobroj ugovorenosti s kojom Končar završava poslovnu 2022. godinu. Stanje ugovorenih poslova (backlog) na kraju 2022. godine, kako je naveo, procjenjuje se na milijardu eura.

Ustabilili Dalekovod
Kolak je podsjetio i da je Končar u ovoj poslovnoj godini pripojio Grupu Dalekovod koja je sada financijski stabilna kompanija bez duga, sa značajnim potencijalom. U 2023. godini predviđeni su troškovi obrazovanja u iznosu od 1,2 milijuna eura. Planira se zapošljavanje 205 novih radnika, pretežno visoke stručne spreme, pa bi na kraju 2023. u grupi bilo zaposleno 4885 radnika.

Iako je Končar grupa, nasljeđujući organizacijski oblik socijalističkog SOUR-a, već 30-ak godina holding kojeg i danas čini 16 povezanih društava, Kolak navodi da mu je intencija što više objediniti poslovne procese i odlučivanje kroz jedinstveni brend – Končar.

205

novih radnika, pretežno visoke stručne spreme, planirano je zapošljavanje u 2023. godini

Naime, kako ističe, bilo je u prethodnom razdoblju situacija da su razna društva iz sustava Konačar znala konkurirati jedna drugima na istom natječaju, a što smatra besmislenim trošenjem energije i novca. Već sada je došlo do nekih logičnih i funkcionalnih spajanja pojedinih društava, a taj proces će se nastaviti i u narednom razdoblju.

Od značajnijih projekata u narednom razdoblju, planirani su nastavak razvoja ekološki prihvatljivih proizvoda iz područja elektroenergetike, razvoja opreme i komponenti za baterijske i hibridne vlakove te projekata iz područja digitalnih tehnologija.

Konkretno, Kolak najavljuje veći fokus na tehnologijama obnovljivih izvora energije te e-mobilnosti. Končar ima značajne reference u hidrogeneratorima, a to planira dodatno ojačati u nove tehnologije u tome segmentu.

S druge strane su do sada bili ograničeno prisutni u tehnologiji solara te energije vjetra, iako su prije 10-ak godina samostalno razvili projekt VE Pometeno brdo. Prvi čovjek tvrtke stoga najavljuje ambicioznije planove u tom segmentu te veći udio vlastitog proizvoda u projektima koje razvijaju za svoje partnere.

Tehnologija ispred ‘finalnog’
”Dokazali smo s Pometenim Brdom da imamo znanje za razvoj vjetroturbina. No, za sada ne planiramo dalje razvijati ‘finalne proizvode’ nego samo tehnologiju. Isto je i po pitanju solara, jer ne vidim neku računicu niti smisao da krenemo u vlastitu proizvodnju solarnih panela s kapacitetima od nekoliko desetina ili stotina megavata, kada istodobno konkurencija iz Kine to isporučuje u gigavatima.

Vodit ćemo se profitabilnošću te kroz nove tehnologije, digitalizaciju i znanje ulaziti u projekte za koje procijenimo da su najprofitabilniji za nas”, kazao je Kolak.

U Končaru velika očekivanja imaju i od segmenta tramvaja i prigradskih vlakova, a novosti po tom pitanju očekuju već ovaj tjedan kad bi HŽ trebao odabrati ponuđača za svoj novi baterijski vlak.

Komentirajte prvi

New Report

Close