Ovo manje poznato korjenasto povrće štiti od raka i puno je fosfora i cinka

Autor: Poslovni.hr , 16. prosinac 2022. u 10:43
Foto: Pixabay

Zanimljivo je da je u doba prije nego što je šećer postao široko dostupan, ova korjenasta biljka korištena za zaslađivanje raznih jela.

U usporedbi sa svojim rivalom – mrkvom, pastrnjak sadrži dvostruko više vlakana i ima karakterističan slatko-orašasti ukus. Zanimljivo je da je u doba prije nego što je šećer postao široko dostupan, ova korjenasta biljka korištena za zaslađivanje raznih jela, piše B92.

Pastrnjak ima gotovo istu količinu kalija kao banane i priličnu količinu drugih važnih hranjivih tvari, uključujući vitamin C, folat i mangan, koji igraju važnu ulogu u reguliranju šećera u krvi i funkciji mozga.

Sadrži i vitamine K i E, tiamin, vitamin B6, magnezij, fosfor i cink, kao i vrijedne antioksidante, među kojima se izdvajaju poliacetileni, za koje se pokazalo da imaju efekt protiv raka, potvrdilo je australsko istraživanje iz 2005. godine, objavljeno u “Journal of Agricultural and Food Chemistry”.

Foto: Pixabay

Pola šalice pastrnjaka sadrži 50 kalorija, 0 g masti, 0 mg kolesterola, natrij, 12 g ugljikohidrata, 3 g dijetetskih vlakana, 3 g šećera, 1 g proteina, vitamin C, kalcij i željezo.

Kada kupujete pastrnjak, uvijek tražite sitne ili srednje korijene, jer su veći više fibrozni. Birajte tvrđi pastrnjak, a izbjegavajte one koji po sebi imaju smeđe mrlje ili čudne nabore. Većina korjenastog povrća, uključujući i kod nas nepravedno zapostavljeni pastrnjak, u sezoni je tijekom cijele zime do ranog proljeća, a ovo je pravo vrijeme da se što češće koristi u pripremi jela.

Od njega možete pripremati juhe i umake ili ga peći u pećnici, a odličan je i kuhan i pasiran. U ovoj varijanti može da posluži kao dobrodošla zamjena za pire krumpir. Pire će biti jednako pjenast zahvaljujući sadržaju škroba, ali će imati niži glikemijski indeks, više vlakana i manje kalorija i potpuno nov i zanimljiv okus.

Komentirajte prvi

New Report

Close