Većinu namirnica koje kupimo stavljamo u frižider, misleći da je tako najispravnije da bi se one očuvale. Međutim tu griješimo itekako. Neke namirnice u frižideru gube okus, miris, neke će se stvrdnuti, propasti, piše Klik.hr.
Recimo, stavite li u frižider rajčice, koje baš svi stavljamo u frižider, one će izgubiti svoj bogati i puni okus jer će hladni zrak zaustaviti proces sazrijevanja. Najbolje ju je držati u košari na sobnoj temperaturi ili na suncu ako je blaga temperatura.
Češnjak također držimo u frižideru, a ne bismo trebali jer će on s vremenom proklijati ili će postati gumen. Bolje ga je stoga držati na hladnom i suhom mjestu.
Što još ne stavljati?
Neki u frižider stavljaju i krumpir, a to je ogromna greška jer on će u hladnjaku zbog hladnijeg zraka pretvoriti škrob u šećer i imat će slatkasti okus. Krumpir se čuva na hladnom, ali ne prehladnom suhom i mračnom mjestu.
Luk se također čuva na suhom i na normalnoj sobnoj temperaturi. U hladnjaku će omekaniti i popljesniviti, a o mirisu da i ne govorimo. Držite ga izvan frižidera, ali ne blizu krumpira jer jedan drugog tjeraju na propadanje.
Med nikako nemojte stavljati u frižider jer će se stvrdnuti i šećer, ako ga ima unutra će se kristalizirati. Med može stajati na sobnoj temperaturi i zanimljivo je, on nema rok trajanja.
Maslinovo ulje mnogi stavljaju u frižider, ali njega treba čuvati na mračnom i ne prehladnom mjestu, ali ne u hladnjaku jer će mu se promijeniti sastav i postat će veoma gusto.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu