Iako prevladava mišljenje da se bolesti srca javljaju pretežno u starijoj životnoj dobi, ni mlađi nisu imuni na ovaj problem. Osim toga, nedostatak fizičke aktivnosti, nepravilna prehrana kao i loše životne navike mogu povećati rizik od nastanka različitih bolesti.
Po broju oduzetih života, kardiovaskularne bolesti zauzimaju neslavno prvo mesto. Zato stručnjaci upozoravaju koja hrana može negativno utjecati i ubrzati starenje srca, piše B92.
Crveno meso
Ova vrsta mesa bogata je zasićenim mastima. Ove “loše” masti nalaze se i u drugim namirnicama – jajima, vrhnju, maslacu i punomasnim sirevima. Mogu utjecati na podizanje razine lošeg kolesterola, ali i pojavu pretilosti i dijabetesa.
Peciva i fast food
Pekarske proizvode i fast food treba maksimalno izbjegavati jer sadrže trans masti, velike količine začina, šećera, pojačivača ukusa. Sve to negativno utječe na zdravlje našeg organizma.
Alkohol
Prekomjerna konzumacija alkohola je izuzetno štetna opcija – može poremetiti san, izazvati dehidrataciju i povećati rizik od nastanka moždanog udara i srčanih oboljenja. Alkohol može povećati šanse za pojavu krvnih ugrušaka i povećanog krvnog tlaka.
Prekomjerna konzumacija kave i pića koji sadrže kofein
Pretjerivanje sa kavom i pićima koja sadrže kofein može povećati rizik od prijevremenog starenja. Ako pijete više od 1-2 šalice ovih napitka, velika količina kofeina može negativno utjecati na rad srca.
Prženo i presoljeno meso
Prženo i presoljeno mesto može izazvati dehidrataciju, povećan krvni tlak i pojavu drugih kardiovaskularnih oboljenja. Zato ne treba pretjerivati s ovom hranom.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu