Lijek protiv migrene, gastritisa, zatvora… Donosimo osam razloga zašto je dobro piti vodu na prazan želudac

Autor: Poslovni.hr , 10. studeni 2022. u 10:09
Foto: Unsplash

Popijte oko četiri čaše od 160 ml vode čim se probudite i prije pranja zuba. Ne jedite ništa narednih 45 minuta.

Znamo da se naše tijelo sastoji od 70 posto vode. U slučaju zdravstvenih problema poput duže dehidracije, artritisa, bronhitisa, bolesti bubrega, zatvora itd. dobro je znati da voda na prazan želudac sve to može spriječiti. U Japanu je posebno popularno piti vodu odmah nakon buđenja, a znanstvenici ukazuju na brojne pozitivne efekte ovog rituala, javlja B92.

Kako piti vodu ujutru?

Popijte oko četiri čaše od 160 ml vode čim se probudite i prije pranja zuba. Ne jedite ništa narednih 45 minuta. Ako ne možete popiti toliko vode na prazan želudac, u početku pijte što više možete. Evo što će se sve dogoditi, ako počnemo piti vodu na prazan želudac.

1. Tijelo se oslobađa toksina

Kada pijemo vodu ujutro, hidriramo tijelo i vraćamo tekućinu izgubljenu tijekom noći. Tako izbacujemo štetne toksine i naše tijelo je zdravije i svježije. Konzumiranje dosta tekućine može pomoći u povećanju proizvodnje mišićnih stanica i novih krvnih zrnaca.

2. Metabolizam se poboljšava

Stručnjaci tvrde da kada pijemo vodu na prazan želudac to ubrzava naš metabolizam za najmanje 24 posto. Za one koji su na strogoj dijeti, ovo je veoma važno. Bolji metabolizam znači bolju probavu. Kada popijete vodu čim se probudite, pojačavate čišćenje crijeva, koja će tada lakše apsorbirati hranljive tvari.

Mnogi od vas su iskusili neugodne i iritantne efekte zatvora. Ovaj problem se javlja kada netko ima malo ili nimalo stolice. Čest uzrok ovog problema je nedostatak vode u tijelu. Ako jutro započnete ispijanjem tople vode (bez konzumiranja hrane), možete poboljšati stolicu i tako smanjiti efekte zatvora.

3. Pomaže u gubitku težine

Onima koji žele da smršaviti na zdrav način pomoći će mlaka voda s malo limuna na prazan želudac. Limunov sok sadrži pektine, polisaharide koji smanjuju želju za hranom. Voda će također pružiti osjećaj sitosti i pomaže da se hrana brže i bolje razgradi.

4. Ublažava žgaravicu i lošu probavu

Do loše probave dolazi zbog povećane kiselosti u želucu, a kada pijete vodu na prazan želudac, ta kiselina se razblaži i istovremeno rješava problem. Također priprema vaš želudac za doručak. Ako pijete mlaku vodu s limunom, oslobodićete se i nadimanja, a voda s limunom istovremeno čisti jetru i djeluje antiseptično.

5. Poboljšava ten i kožu

Dehidracija uzrokuje preuranjene bore i duboke pore na koži. Jedna studija je pokazala da ispijanje 500 ml vode na prazan želudac povećava protok krvi u koži i doprinosi njenom sjaju. Također, pijenjem više čaša vode tijekom dana, naše tijelo oslobađa toksine čineći ten blistavijim. Znamo dobro da kada smo umorni, sve se to vidi na našoj koži, ali s ovim “trikom” to ćemo uspjeti sakriti.

6. Kosa postaje sjajnija, glatkija i zdravija

Dehidracija može ozbiljno utjecati na rast kose. Pijenje puno vode hrani kosu iznutra, a voda čini skoro jednu četvrtinu pramena. Ako popijete gutljaj tople vode tijekom obroka, posebno tijekom večere, učinit ćete sebi veliku uslugu. Naime, voda će pomoći vašem tijelu da se opusti i lakše ćete zaspati.

Nedovoljan unos tekućine učinit će da vaša kosa bude krhka i tanja, tako da znate što treba raditi za željenu bujnu kosu. Vodu treba piti tijekom cijelog dana, ali ako je pijete na prazan želudac, možete značajno poboljšati kvalitetu vaše kose.

7. Sprečava bubrežne kamence i infekcije mjehura

Voda na prazan želudac razblažuje kiseline koje dovode do bubrežnih kamenaca, a što više pijete (do zdrave granice), više ćete biti zaštićeni od raznih vrsta infekcija mjehura izazvanih toksinima. Prirodni lijek za ublažavanje menstrualnih bolova je topla voda. Opušta mišiće trbuha i pomaže kod grčeva. Osim toga, topla voda je efikasan lijek za sve vrste grčeva jer poboljšava kapilarnu cirkulaciju i pomaže opuštanju mišića u tijelu.

8. Jača imuni sistem

Voda pomaže u ispiranju i ravnoteži vašeg limfnog sustava, što dovodi do jačeg imuniteta. Snažan imunitet će vas također zaštititi od prehlade.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close