Kostarika će proizvesti znatno više kave u sezoni 2022/2023. zahvaljujući većoj površini pod plantažama, procijenio je institut za kavu ICAFE, najavljujući oporavak od posljedica nepovoljnih klimatskih uvjeta. Proizvodnja će u novoj sezoni vjerojatno porasti za 11,5 posto, na 1,43 milijuna vreća po 60 kilograma, procjenjuje ICAFE.
”To je jako dobra vijest. Uvijek smo govorili bi Kostarika trebala proizvoditi više kave, s obzirom na kontinuirano veliku globalnu potražnju”, rekla je izvršna direktorica instituta Xinia Chaves. U prethodnoj sezoni klima je negativno utjecala na urod i izvoz je pao za 8,8 posto, pa kostarikanski uzgajivači nisu mogli maksimalno iskoristiti više cijene na međunarodnim tržištima. Vrhunac žetvene sezone 2022/2023. kreće u studenome i završava u prosincu.
Koliko je suša ove godine utjecala na urod kave govori i primjer Ugande, još jednog velikog svjetskog proizvođača. Izvoz kave iz Ugande pao je u rujnu zbog suše, zaključivši sezonu koju su obilježile smanjene isporuke i viši prihod zbog rasta cijena kave na međunarodnim tržištima. Uganda je u rujnu izvezla 503.695 vreća od po 60 kilograma zrna kave, za 14 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, navodi u izvješću uprava za kavu UCDA.
”Smanjenje izvoza uglavnom se pripisuje nižim ovogodišnjim prinosima zbog utjecaja suše u većini regija”, rekao je regulator UCDA, dodavši da je suša skratila berbu u središnjoj i istočnoj Ugandi. Uganda je najveći afrički izvoznik kave, koja je glavni izvor njezinih deviznih prihoda. Na drugom je mjestu Etiopija.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu